Dom

Kako ukloniti žute mrlja od znoja koje ostaju na odjeći?

Ako znoj nema boju, zašto onda na odjeći ostaju mrlje od njega? Zašto bijela majica od znoja dobije žute mrlje? Odgovor na to pitanje je – sami znoj nije krivac za mrlje na odjeći, to je zapravo zasluga aluminij klorida koji se nalazi u dezodoransu, a zadatak mu je zatvaranje znojnih žlijezdi, piše 24sata


Ljudi imaju dvije vrste znojnih žlijezda – merokrine ili ekrine i apokrine (mirisne). Merokrine pokrivaju cijelo tijelo, a apokrine – vlasište, pazuhe i druge dijelove tijela koji su dlakavi, prenosi msn.com.

Apokrine žlijezde proizvode gusti tip znoja koji je prepun masti i proteina. Te molekule se razgrađuju i proizvode spojeve kada dođu u kontakt s aluminij kloridom. Nije sasvim jasno zašto dolazi do žutih mrlja, no neki stručnjaci da aluminij klorid zalijepi proteine iz znoja na odjeću.

Da bi to izbjegli, koristite dezodoranse koji u sebi ne sadrže aluminij klorid ili nemojte odjenuti majicu odmah nakon nanošenja, pričekajte par minuta.

Postoji nekoliko šest trikova kako ukloniti mrlje od znoja. Nešto od nabrojanog sigurno imate kod kuće.

1. Soda bikarbona

Promiješajte četiri žličice sode i četvrtinu šalice vode. Starom četkicom za zube ili onom za pranje noktiju smjesu nanesite na mrlju, malom protrljajte i ostavite sat vremena. Potom operite u mlakoj vodi i osušite (ali ne na direktnom suncu ili u sušilici). Ponovite još koji put bude li potrebno.

2. Votka ili ocat

Napravite smjesu votke ili octa s vodom, ulijte u bočicu sa sprejem i nanesite na mrlju neposredno prije pranja.

3. Aspirin

Usitnite tri do četiri aspirina (jače doze djeluju bolje) u posudi, dodajte vruću vodu i čekajte da se aspirin otopi dok se ne otopi. Uronite mrlju u tu tekućinu i stavite između pet minuta i dva sata, ovisno o kakva je mrlja. Umjesto uranjanja, mrlju možete i našpricati tom tekućinom.

Za bolje rezultate izmrvite dva do tri aspirina i dodajte mrvicu vode, tek toliko da dobijete gustu smjesu. Nanesite je na mrlju i ostavite pet minuta. Pazite na smjesa bude dovoljno vlažna kako se ne bi osušila na tkanini i mrvila, a opet ne toliko da bi kapala. Na kraju odjeću operite normalno, ako ju perete inače.

Više na 24sata

 


 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close