Tech

Kako se zaštititi od krađe prilikom podizanja novca na bankomatu?

Bankomati u Splitu, Zadru i Zagrebu prošli tjedan su bili na meti velikog skimming napada, gdje se pomoću uređaja na utorima za kartice skidaju podaci s magnetne trake kako bi se potom ljudima preko lažiranih kartica krao novac, piše 24sata


U ovom slučaju na meti su bili RBA i Splitska banka, koje su obeštetile klijente. Iz Splitske banke su rekli za Zadarski list kako su zabilježili pokušaj zloupotrebe više od 100 krivotvorenih kartica na bankomatima u Aziji i SAD-u, no odobrene su bile transakcije za samo tri klijenta. Ukupni iznos je manji od 10.000 kuna. I dok banke imaju odjele koji se bave i problemom skimminga te se radi na tome kako bi ovakvih incidenata bilo što manje i vi se možete osigurati od ovakve pljačke.

Kod skimminga napadači najčešće montiraju posebne uređaje na utore za kartice. Oni služe kako bi kopirali zapis s magnetne trake, a drugi dio njihove akcije je minijaturna kamera koja je fokusirana na tipkovnicu kako bi snimila vaš PIN.

Kako se zaštititi?

  • Birajte bankomate koji su na dobro osvjetljenom i prometnom mjestu. Kriminalci će najčešće ovakve uređaje staviti na bankomate koji nisu prometni.
  • Kod dolaska na bankomat svakako treba vidjeti ako išta djeluje sumnjivo. Skimmeri se stavljaju preko originalnih dijelova bankomata, ali sve sofisticiraniji kriminalci rade skimmere koje je gotovo nemoguće prepoznati.
  • Kad upisujete PIN za svaki slučaj rukom ili novčanikom prekrijte ruku kojom upisujete brojeve kako bi se zaštitili od mogućeg snimanja ili od znatiželjnika koji bi vam mogli preko leđa vidjeti brojeve. No, napredni skimmeri imaju i lažne tipkovnice i u tom slučaju vam ne pomaže ništa.
  • Redovito pratite stanje na svom računu. Ako je moguće, postavite limit za transakcije, kako bi vam stigla obavijest da je netko pokušao potrošiti više od dozvoljenog. Donosi 24sata

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close