Vijesti

Salmonela voli ljeto i vrućinu – kako spriječiti zarazu?

Slučaj osmero mališana zaraženih salmonelom u đakovačkom vrtiću otvorio je ponovno pitanje zaraze tijekom ljetnih mjeseci, piše 24sata.hr


Salmonela voli ljeto i vrućinu. To je bolest prljavih ruku i može se prenijeti kontaktom, a može se pojaviti u termički slabije obrađenoj hrani gdje preživi. U ovom slučaju nije riječ o velikom broju oboljele djece. Napominjem i kako salmonele nije bilo u drugim skupinama u tom istom vrtiću, a ni u ostalim”, istaknuo je liječnik Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju za Glas Slavonije.

Salmonela je češća ljeti zato što više temperature pogoduju razvoju bakterija u hrani. Ako jedete vani važno je da vam hladna hrana uvijek bude hladna, a topla topla.

To znači da tijekom vrućina ne treba ostavljati toplu hranu ni vani ni u kući duže od sat vremena. Nakon tog perioda odmah je spremite u hladnjak. Hladna hrana treba ostati hladna kako se ne bi spriječio razvoj bakterija na višim temperaturama pa je za sve vanjske objede dobro nositi mali prijenosni hladnjak ili torbice sa spremnicima za hlađenje.

Kako biste spriječili razvoj salmonele ljeti slijedite ova uputstva:

Perite ruke što češće. Djeci posvetite veću pozornost pa im prije i poslije hranjenja operite ruke, posebno ako jedu vani i prethodno su se igrala. Nakon korištenja sirovog mesa ruke uvijek operite sapunom i toplom vodom.

Čistite sve što prije – daske za rezanje, noževe, radni prostor u kuhinji. Pročitajte i: Zašto baš nikad ne treba prati daske za rezanje samo vodom?

Odvojite meso od povrća i voća – i u hladnjaku i prilikom pripreme. Na jednoj dasci režite samo meso i toj dasci posvetite veću pozornost prilikom čišćenja (to znači operite je deterdžentom i toplom vodom te još jednom u perilici suđa na najvišoj temperaturi), a na drugoj povrće. U hladnjaku meso uvijek držite na donjoj polici i u širokoj posudi kako biste spriječili kapanje krvi po okolnim namirnicama.

Dobro skuhajte sve namirnice – dobro ispecite i skuhajte meso, a jaja nikad nemojte kuhati “u meko” već samo u tvrdo. Nemojte pripremati jela s nedovoljno kuhanim jajima.

Rizične skupine – budite posebno oprezni kod pripreme hrane za djecu, trudnice, kronične i starije bolesnike jer su oni osjetljive skupine. Perite ruke često prilikom pripreme hrane za njih.

Više na 24sata.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close