Politika

Relković: Dolazak ministara na HDZ-ove predizborne skupove u Lici kod birača će izazvati suprotan efekt

Politički analitičar i urednik portala besplatnapolitika.com Ivica Relković komentirao je za LikaClub ličku političku scenu uoči prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu koji će se održati 10. ožujka.


Prijevremeni izbori u Lici svojevrstan su lakmus test za rejting stranaka i nezavisnih kandidata, ali i izbori na kojima će se mjeriti popularnost  premijera Plenkovića koji je osobno došao na predstavljanje kandidata HDZ-a u Gospiću prošle subote. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković donio je jučer odluku o stanci od 11 dana. Oporbeni zastupnici misle su razlog za stanku upravo izbori u Ličko-senjskoj županiji, koji su HDZ-u zaista važni.

“HDZ-u su ovi izbori važni, ali HDZ mora biti svjestan zbog podjele koja se dogodila prije  ne može više imati natpolovičnu većinu u Županijskoj skupštini. On je uvijek pobjeđivao s 55 posto i osvajao je izvršnu vlast. Pitanje je koliko će to vijećnićkih mjesta sada biti i hoće li osvojiti kao i Nezavisna lista Darka Milinovića. Tko će od njih biti jači, na kraju je svejedno. Izvjesno je da HDZ neće osvojiti natpolovičnu većinu”, rekao je za LikaClub Ivica Relković.

Pojedini političari u svojim predizbornim nastupima upozorili su da će HDZ u slučaju da ne bude zadovoljan rezultatom izbora, ponovno ići na rušenje proračuna. Relković smatra da ako će HDZ ići na to, onda je cilj rušenje župana, jer ne znam zašto bi išli u prvi korak bez drugoga. Tu je cilj izvršna vlast, a ne predstavnička”, rekao je Relković dodajući kako je ove prijevremene izbore teško uspoređivati s  rejtinga stranaka na nacionalnoj razini gdje HDZ bilježi uvjerljivo vodstvo te kako će ovi izbori biti u znaku “dva HDZ-a”.

“Činjenica je da Milinović nije okupio nove ljude nego dio bivšeg HDZ-a i stoga je ovo zapravo sukob dva HDZ-a. Zbog toga će se tu dogoditi najveća moguća mobilizacija birača unutar očekivanog HDZ-ovog biračkog tijela pri čemu su svi drugi akteri ovih izbora pomalo oštećeni jer teško je zamisliti da bi mogli motivirati svoje birače. Njima je teško ući u kampanju koja je sva u znaku sukoba u dva HDZ-a”, smatra Relković.

Na pitanje kakav odaziv birača stoga očekuje, Relković kaže kako će odaziv birača će biti bitno slabiji nego na redovnim izborima “jer sada imamo homogenizaciju birača starog i novog HDZ-a. U takvoj situaciji nezavisni kandidati će puno teže mobilizirati svoje birače kao i SDP i SDSS kod kojih je također pitanje mogu li i kada im se ništa ne događa mobilizirati svoje biračko tijelo. Relković smatra da se upravo zbog toga Daliji Orešković, koja je namjeravala snagu svoje nove stranke START testirati upravo na ovim izborima, ali nije uspjela je zakasnila s registracijom stranke, “dogodila sreća u nesreći”. Taj test joj je nepotreban nakon dobrog nacionalnog rejtinga. No bez obzira na taj rejting, ona bi u Lici teško prešla izborni prag jer su u njezinom slučaju u igri novi birači koji nisu spremni izaći na prijevremene izbore”, istaknuo je. Što se tiče ostalih stranaka, Relković misli da će do mandata u Županijskoj skupštini teško doći stranke Bandić Milan – Stranka rada i solidarnosti, Živi zid i koalicija HSLS/HNS.

Prema Relkoviću, HDZ na čelu s Marijanom Kustićem na ovim izborima  može osvojiti 30 do 40 posto glasova, a u postizanju što boljeg rezultata HDZ-U neće pomoći ni potpora ministara koji posljednjih dana dolaze u Liku dati potporu svojim kandidatima. “Kada jedna stranka, poput HDZ-a, iz centrale masovno dođe na jednu lokaciju, može izazvati suprotan efekt kao što se dogodilo u trećem krugu izbora u Starigradu gdje je HDZ-ovom kandidatu suparnik bio nezavisni kandidat. I naravno, nezavisni je pobijedio zato što je dolazak HDZ-ovaca iz centrale kod lokalnih birača probudio bunt jer tamošnji birač razmišlja na način ‘nećete vi s nama upravljati iz Zagreba'”, rekao je Relković.

“Činjenica je da su ovi izbori u znaku borbe između novog i starog HDZ-a, a to ne može motivirati birače ostalih opcija na izlazak na izbore i zbog toga rezultat prijevremenih izbora neće odgovarati stvarnosti. Dođe li do novog rušenja proračuna, doći će do izbora koji će biti  cjeloviti jer će se birati i župan. Tek na cjelovitim izborima za Županijsku skupštinu i za župana sve političke opcije će imati ravnopravnu šansu jer tada izbori više neće biti u znaku borbe starog i novog HDZ-a”, dodao je.

Što se tiče šansi Nezavisne liste Bura promjena, koja na ove izbore izlazi bez nositelja liste na prošlim redovnim izborima, HSP-ovog Karla Starčevića, Relković kaže kako bi Bura promjena i HSP mogli postići sličan rezultat od ukupno sedam vijećnika, jedan više ili manje, ali razdvojeno. “Oni će na ove izbore izaći svatko u svom aranžmanu i tu je logika normalna jer tu više nema dominantnog HDZ-a”, kaže Relković dodajući kako je sada potrebno tu scenu jasnije definirati jer i Bura promjena i HSP još trebaju “definirati svoj identitet”.

Na pitanje hoće li HDZ imati snagu u Županijskoj skupštini za novo rušenje proračuna, Relković kaže kako to ovisi o tome koga će HDZ okupiti oko sebe za takav jedan čin koji bi išao za rušenjem župana. “Rano je spekulirati što će se dogoditi jer se u Ličko-senjskoj županiji neke stvari ne poklapaju sa stanjem na hrvatskoj razini gdje je HSS oporba HDZ-u, a koalira na lokalnoj razini. HSLS i HNS na lokalnoj su oštri kritičari HDZ-a, a na nacionalnoj razini su zajedno”, zaključio je Relković.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Screenshot/N1

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close