HrvatskaLikaVijesti

Rade Šerbedžija o odrastanju u Lici: “Kao klinac sam tu s rašljama hvatao zmije otrovnice i jahao konje”

'LIKA DANAS IZGLEDA TUŽNO'

U karijeri je snimio oko dvije stotine filmova, odigrao je bezbroj kazališnih uloga, a za najistaknutije svoje uloge ovjenčan je nizom najvažnijih kazališnih i filmskih nagrada.


Rade Šerbedžija bio je omiljeni glumac našeg najvećeg pisca Miroslava Krleže, u novije vrijeme utemeljio je teatar Ulysses, još uvijek glumi, pjeva, recitira… Rade Šerbedžija je neponovljiva glumačka pojava, čovjek čije je ime danas, u kulturama svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, stoji kao kulturna činjenica prvog reda, činjenica iznimne vrijednosti i značaja.

U svom se gostovanju kod Lade Tomičića dotaknuo i svog odrastanja u Lici.

“Moj otac je iz Bunića, gdje sam ja rođen. Odnosno, zove se mjesto Debelo Brdo, a naziv je dobilo po tome što su šljive toliko rodile da su se grane savijale do zemlje. Zato se zove Debelo Brdo, jer je debeli urod šljiva. Onda mi je otac otišao u Korenicu pa u Slunj i iz Slunja je otišao u Vinkovce, ja sam tada imao tri godine. U Vinkovcima sam odrastao, tamo sam proveo djetinjstvo i gimnaziju. Ipak, kad god su me pitali što sam i što je to moje, najbliže odredište – to je nešto između Slavonije i Like, pogotovo u govoru. Međutim, ja sam svako ljeto, sve do svoje 18. godine, kada sam otišao u Zagreb studirati, cijelo sam ljeto provodio u Lici. More sam prvi put vidio kada sam imao 14 godina. Lika je u meni najviše odjeknula. Ovdje sam kao klinac s rašljama hvatao zmije otrovnice. Sa 6-7 godina sam sam jahao konje. Ujaci mi dadu konje, ja jednoga jašem, drugoga vodim sa sobom”, rekao je te dodao kako je u Lici bio posljednji put prije nekoliko mjeseci kada mu je umro ujak Mito.

“Danas Lika izgleda tužno. Cijeli taj kraj izgleda tužno. Sjećam se kad sam poslije Oluje došao u Liku. Nije bilo nikog. Sjećam se da je cijelo selo bilo zaraslo u korov. Trava je nikla gdje god su putevi bili. Tad sam svoju Ninu malu nosio na ramenima. Bilo je to ’96 godine, točno poslije Oluje. Lenka je još manju nosila na leđima, na rancu. Išao sam kroz to svoje selo, a Igor je to snimao s kamerom. Došao sam do moje kuće, gdje su moji preselili i sjećam se da sam uzeo gitaru koju sam imao sa sobom, a Vanja je legla u gitaru. Sjeo sam na gitaru i svirao sam svoju ‘Božićnu'”.


 

Komentari

Komentara


Foto: YouTube Screenshot

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close