Turizam

Počinje zaštita ličkoga sira škripavca

Lokalna akcijska grupa Lika je, u suradnji s Udrugom malih proizvođača sira Ličko-senjske županije Lički škripavac, pokrenula postupak zaštite ličkoga škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla, najprije na hrvatskoj, a kasnije i na europskoj razini.

U tijeku je priprema dokumentacije za natječaj Ministarstva poljoprivrede, kojim će se osigurati novac za izradu specifikacije ličkoga škripavca, najvažnijega dokumenta u postupku zaštite. Planira se i priprema znanstveni skup s temom o sirarstvu.

LAG Lika prijavio je i projekt Integralni razvoj Like – brendiranje nematerijalne kulturne baštine kroz autohtone ličke proizvode (sir škripavac) na HEP-ov natječaj Svjetlo na zajedničkom putu. Njime se planira osigurati dio novca potrebnoga za edukaciju ugostiteljskih djelatnika o autohtonoj gastronomskoj ponudi područja te uspostaviti regionalni sustav kvalitete s oznakom Lika quality. HEP je za ovo izdvojio simboličnu svotu, iznos nije toliko važan koliko je važno pokrenuti i realizirati cijelu priču u vezi sa siroem škripavca, jednom od ličkih gastrovrijednosti.

Cijeli članak pročitajte na agrobiz.hr

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close