Tech

Osam domaćinstava u Lici putem sustava solarne energije dobilo električnu energiju

U Ličko-senjskoj županiji, u suradnji Fonda za energetsku učinkovitost, UNDP-a, županije i lokalnih jedinica završen je projekt Elektrifikacije ruralnih krajeva osam kućanstava.


Radi se o obiteljima koje su nekada imale struju,a sada bi se, za normalnu opskrbu električnom strujom, za te obitelji trebalo uložiti puno sredstava. Oni su električnu energiju dobili od solarnih ćelija, a svakako treba spomenuti da bi za neke od njih za normalnu, električnu energiju iz sustava kakav koriste domaćinstva u Lici trebalo uložiti i više od milijun kuna,a ovakav sustav, za svih osam obitelji, koštao je nešto manje od pola milijuna kuna.

Fond za energetsku učinkovitost najjači je financijer projekta, njihovih je 80% sredstava, preostalih po 10% otpada na UNDP kao inicijatora projekta i Ličko-senjsku županiju. „Županija je okupila partnere, odnosno općinske načelnike, a ja sam bio operativni koordinator. Toliko me je ugodno iznenadilo da niti jedan načelnik nije niti jednog trena razmišljao DA ili NE. Ta dobra volja je nešto što cijenim više nego ono materijalno“- govori Ličko-senjski dožupan Nikola Lalić.

Projekt je financijski vrijedan nešto manje od pola milijuna kuna, svaka obitelj, osim solarnog sustava na krovu, dobila je i energetski visoko učinkoviti hladnjak. Sve to je, oduševilo ljude koji su dobili nešto tako važno,a to je električna energija. Nakon ovoga projekta elektrifikacije solarnom energijom u Ličko-senjskoj županiji nema više niti jedne obitelji koja stalno ovdje živi,a da nema električne energije.

Više na lika-express.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close