Tech

Novi računalni čip izrađen je od – drveta!

Još smo jedan korak bliže biorazgradivim uređajima. Ovi računalni čipovi gotovo su u potpunosti napravljeni od drveta.


Znanstvenici sa Sveučilišta u Wisconsinu, Madison, udružili su se američkim ministarstvom poljoprivrede i njihovim laboratorijem za šumske proizvode kako bi oblikovali novi poluvodički čip. Rad je objavljen u znanstvenom časopisu Nature Communications.Veći dio računalnog čipa sastoji se od sloja “podrške” koji sadrži u sebi stvarni čip. Istraživački tim zamijenio je taj nebiorazgradivi sloj s materijalom koji se naziva celulozni nanofibril (CNF), fleksibilnim, na drvu baziranim, biorazgradivim materijalom koji naše gadgete čini manje opasnim za okoliš.

“Sada su čipovi toliko sigurni da ih možete ostaviti u šumi, a gljivice će ih razgraditi”, kaže profesor Zhenqiang Ma, koji je predvodio tim znanstvenika. “Oni postaju sigurni kao gnojivo.”

Mogući problem pred kojim su se suočili znanstvenici bila je činjenica da se drvo može proširiti ili smanjiti na osnovu toga koliko vlage upije iz zraka. Kako su to riješili? Jednostavno su obojali CNF film s epoks premazom, a ta tvar je CNF učinila otporanim na vlagu.

Rezultat njihovih nastojanja je održivi “zeleni čip” koji je jeftiniji i manje toksičan od materijala koji se trenutno koriste u elektronici.

Možda je upravo ovo nova tehnologija koja bi u konačnici mogla dovesti do toga da cijelimobitel bude izrađen od drvenih materijala. Budućnost je u svakom slučaju u odgovornim elektroničkim uređajima, odnosno u manje štetnim gadgetima kojima ćemo se koristiti u budućnosti.


Tekst: tehnoklik.net.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close