KolumneKomentar tjedna

Komentar tjedna: U zlu se poznaju prijatelji

Mnogi, kao i ja, imaju prijatelje iz djetinjstva, osnove i/ili srednje škole, s fakulteta možda. Nekad sam s njima dijelila iste ciljeve, razmišljanja, hobije, smijala se istim glupostima. Danas više ne provodimo toliko vremena skupa, ne idemo u istom smjeru, nemamo jednake interese, razmišljamo drugačije.

Imate li ponekad osjećaj kao da nemate više tema za razgovor s nekim s kim ste prije bili vrlo bliski. Pitate se, što se promijenilo? Tko se promijenio? Što je utjecalo na vašu promjenu? Odgovor je vrlo jednostavan, vrijeme. Postali smo zreliji. S obzirom da čovjek nikad u potpunosti ne odraste nego samo raste i raste, upotrijebit ću termin zrelosti.

Bez obzira što imate puno prijatelja sigurno ste se ponekad osjećali usamljeno. Najgora razmišljanja koja prate pojedinca jesu ona da vam prijatelji nisu iskreni i otvoreni prema vama kao vi prema njima. Takve misli treba odmah maknuti iz glave. Previše umaraju.

Birajte prijatelje koji su slični vašem karakteru jer kakvo je okruženje oko vas takvi ćete biti i vi. Više vrijedi jedan pravi prijatelj nego 100 lažnih. Čovjek je društveno biće, ali ne može sa svima biti dobar i ne mogu vas svi doživljavati jednako. Nekome ste super i ima predivno mišljenje o vama, a neke živcirate, kao što neki živciraju vas i to prihvatite. Iako nisu uvijek pokraj vas i ne vidite se često, iako svatko ima svoje probleme, vrlo je bitno negdje u podsvjesti znati da uvijek postoje i da im se možete obratiti kad vam je teško.

Nikad ne znamo gdje nas život jednog dana može odvesti niti koji je pravi put za nas. Na trnovitom životnom putu trebamo pažljivo koračati. Svi ti usponi i padovi s kojima se pojedinac susreće u životu na neki način nas promijene. Svjesni smo da ne možemo jednako razmišljati kada smo bili mali i sada kada smo malo veći.

Čovjek nije svjestan koga i što ima dok to jednog dana ne izgubi. Ne može imati pravog prijatelja ako to nije i on sam. Pravi prijatelj je onaj koji vas poznaje i koji vas prihvaća takvima kakvim jeste. Prijateljstvo se gradi godinama, a dovoljno je samo sitnica da ono prestane. Ono je krhko poput latica ruža pa ga treba njegovati. Nakon obitelji, prijatelj je važan oslonac u životu.

Svijet je nažalost prepun zlih ljudi i uvijek ćemo susretati one koji će nas povrijediti. Vrlo je bitna uloga prijatelja u našem životu i ruka koju nam pruže kada padnemo, kada nas neće ostaviti u „banani“, nego će plakati zajedno s nama. U zlu se poznaju prijatelji. Kada vam drugi okrenu leđa, kada se razočarate u većinu „prijatelja“ pojavi se netko tko će biti uz vas i netko tko vas voli. Znate kako kažu „ljubav je važnija od prijateljstva, ali je prijateljstvo trajnije od života“.


 

Tekst: Petra Jozipović

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close