Kultura

Koje godine je Isus zapravo rođen?

Nakon što je papa Benedikt XVI. prije četiri godine objavio da povijesni datum Kristova rođenja treba smjestiti nekoliko godina ranije, više nema dvojbi da je Isus rođen prije Krista, tj. prije nulte godine od koje se računaju ere prije i poslije Kristova rođenja.


Papa Benedikt XVI je napisao kako je Isus Krist rođen nekoliko godina prije nego što se misli. Za tu “grešku” Papa krivi kršćanskog redovnika Dionizija Malog.

“Računanje početka našeg kalendara se temelji na rođenju Isusa Krista i to prema računanju Dionizija Malog. No on je pogriješio. Isus je rođen nekoliko godina ranije”, piše Benedikt XVI u knjizi ‘Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives’ (Isus iz Nazareta, priče iz djetinjstva).

No, Papa zapravo nije “otkrio” ništa novo već je samo potvrdio sumnje znanstvenika koji tvrde kako je Isus zapravo rođen između sedme i druge godine prije Krista. Kako je Dionizije Mali točno izračunao kada se Isus rodio niti danas nije jasno.

Budući da se ni u Bibliji ne navodi Isusov datum rođenja, pretpostavlja se da je Dionizije svoje pretpostavke temeljio na nejasnim podacima o tome kada je Isus počeo svoju službu te na činjenici da je kršten u doba vladavine cara Tiberija.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close