Lifestyle

Idući tjedan štrajku se pridružuju i fakulteti

Simbolično pred Muzejem prekinutih veza – prosvjetari su danas najavili nove sindikalne akcije.


Uz to što u ponedjeljak štrajkaju sve škole u Hrvatskoj, u planu je da im se u četvrtak, ne bude li sluha Vlade, pridruže i fakulteti. I to nije sve. Pritisak će biti sve jači, poručuju sindikati – koji su najavili svakodnevne prosvjede na Markovu trgu.

Poziv za sastanak iz Vlade još nisu dobili pa u ponedjeljak štrajkaju sve škole u Hrvatskoj. Premijer je u Bruxellesu odgovorio na pitanje kada će ih pozvati na razgovor. “Pa dogovorit ćemo se kad se vratim. Ja u svakom slučaju u cijeloj ovoj priči ne vidim nikakvu urgenciju, što je to tako dramatično da se mora štrajkat non stop”, kazao je Andrej Plenković.

Prema izračunu Ministarstva obrazovanja, učitelj s 15 godina staža, koji ima dvoje djece i nema status mentora ili savjetnika te živi u Zagrebu ili Splitu, povećanjem osnovice plaće za 6,12 posto ili koeficijenata od 6,11 posto – dobit će povišicu od 451 kunu neto.

Ponuda premijera je da svima podjednako unutar sustava javnih i državnih službi raste osnovica plaće. Što znači raste osnovica u javnim službama, raste osnovica tako podjednako i u obrazovanju, ali zaostajanje, naša pozicija i dalje nije riješena. Zaposlenici u obrazovanju i dalje su najpotplaćenija karika u javnim službama“, kazala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Isto upozoravaju učitelji i profesori, koji danas štrajkali u četiri županije.

Zašto? Jer smo zakinuti s tim koeficijentima još od 2015. godine gdje su nam koeficijente smanjili tako da smo mnogi mi dobili umanjenu plaću, evo među njima sam ja sad, idem ove godine u mirovinu, ja sam tada dobio manju plaću 900 kuna”, rekao je profesor u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci Branko Čamber.

Zato će u ponedjeljak štrajkati sve škole u Hrvatskoj, a ako ne dođe do dogovora, u četvrtak će im se pridružiti i fakulteti.

Podržavate li štrajk učitelja u Republici Hrvatskoj? Glasajte u nastavku!


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close