KarijeraIzdvojeno

Gospić: U sklopu projekta RURALIKA zaposlena znanstvena novakinja

PODRUČNI CENTAR INSTITUTA IVO PILAR

Područni centar Instituta Ivo Pilar u Gospiću javlja da je u sklopu provedbe projekta RURALIKA zaposlena znanstvena novakinja.


Uspostavni istraživački projekt RURALIKA prvi je projekt financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost koji se provodi u nekom od područnih centara Instituta Ivo Pilar. Upravo zbog toga realizacija ovoga projekta predstavlja izazov. Od ključnog je značaja za ostvarenje zadanih ciljeva i zadataka na projektu uspostava novog radnog mjesta, prvog u Područnom centru Gospić nakon osmogodišnjeg razdoblja. Upravo je novo radno mjesto, na kojem je zaposlena znanstvena novakinja, sociologinja Ema Bašić omogućilo voditeljici projekta doc. dr. sc. Aniti Bušljeta Tonković kompletiranje istraživačkog tima, navode u Institutu.

Znanstvena novakinja Ema Bašić rođena je Ličanka. U Perušiću i Gospiću završila je osnovnu školu i gimnaziju, a na Odjelu za germanistiku i Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru stekla je akademski naziv sveučilišne prvostupnice njemačkog jezika i književnosti i sociologije 2017. godine. Na istom sveučilištu stječe i naziv magistre njemačkog jezika i književnosti i sociologije 2020. godine. Riječ je o mladoj i perspektivnoj osobi koja već ima iskustva u međunarodnoj sveučilišnoj razmjeni, pri čemu valja izdvojiti studijski boravak na Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu, Sveučilištu Karl-Franzens u Grazu i Tehničkom sveučilištu u Dresdenu – uz stipendiju Njemačke službe za akademsku razmjenu DAAD. Novakinja iskazuje interes za znanstveno usavršavanje u području sociologije razvoja i okoliša, odnosno ruralne sociologije. Zbog toga je upisala Međunarodni združeni doktorski studij Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja na Sveučilištu u Zadru u Hrvatskoj i Sveučilištu u Teramu u Italiji. Što ne čudi, s obzirom na temu RURALIKA projekta koja se odnosi na uspostavu kriterija za vrednovanje modernizacijskih i (post)tranzicijskih procesa u ruralnim prostorima Hrvatske kroz studiju slučaja ruralnog prostora Like. Komunikacijske sposobnosti znanstvene novakinje i spremnost na suradnju unutar znanstveno-istraživačkih timova u Hrvatskoj, ali i na međunarodnoj razini vidljive su kroz poznavanje stranih jezika, prvenstveno njemačkog, odnosno engleskog i talijanskoga.

Na projektu RURALIKA znanstvenoj je novakinji osigurana mentorska podrška i školarina za doktorski studij, dok će tema njezina doktorskog rada biti vezana uz istraživačku temu samog projekta.

“Ema Bašić povratkom u Ličko-senjsku županiju, u rodni Perušić daje potencijalni doprinos jačanju kapaciteta ličke znanstvene zajednice koja svojim znanstveno-istraživačkim aktivnostima doprinosi istraživanju šireg ličkog područja”, navode u Institutu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close