Tech

Google Play skenira vaš Android uređaj

Nije nikakva tajna da Google skenira svaku aplikaciju koja se nalazi na Android mobilnom uređaju – bilo da je riječ o onima s Google Play trgovine ili onima koje je korisnik instalirao s nečeg drugog. U sigurnosnom izvješću za Android platformu za 2014. godinu, Google otkriva da se praćenje aplikacija odvija putem Verify Apps značajke, dostupne na Android platformi od verzije 4.2 naviše


Cijeli sustav radi tako da pokušava zaštiti korisnika od PHA (Potentially Harmful Applications), koje pak mogu nanijeti štetu u bilo kojem obliku – bilo da je riječ o gubitku i/ili krađi podataka, fizičkom oštećenju uređaja ili nečem trećem.

Google Play analizira milijune podatkovnih točaka, grafova i čvorišta kako bi strojnim učenjem dobio jasniju sliku o potencijalnoj opasnosti sadržaja. Verify Apps je aktivan već nekoliko godina, no tek u 2014. godini Google je dodao tzv. Safety Net, koji skenira aplikacija neovisno o tome odakle stižu. Do kraja 2014. godine kompanija otkriva kako je svakodnevno skenirano više od 200 milijuna uređaja, a puno skeniranje uređaja se odvija jednom tjedno.

Kad je posrijedi privatnost, Google navodi kako sustav prikuplja samo potrebne podatke za poboljšanje sigurnosti uređaja. Za one koji se pak (pretjerano) brinu oko mogućnosti, moguće je ugasiti Verify Apps odlaskom u Settings > Security.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close