Lifestyle

Danas se obilježava Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba

Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba odlukom Svjetske federacije gluhih iz 1958. godine obilježava se zadnje subote u mjesecu rujnu. Obilježava se u cilju podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, te povećanja solidarnosti i davanja potpore gluhim i nagluhim osobama, kao i promicanjem njihovih prava što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihovog položaja u društvu, ali i kvalitete života svih socijalno osjetljivih skupina.


Svjetska federacija gluhih procjenjuje kako je u svijetu oko 70 milijuna gluhih osoba. Upravo stoga, osnovni cilj i prioritet Federacije je osiguravanje prava na znakovni jezik te ostvarenje jednakih mogućnosti u svim područjima života, uključujući pristup obrazovanju i informacijama.

U Registru osoba s invaliditetom Republike Hrvatske zabilježeno je na dan 11. srpnja.2013. godine 13.343 osoba s oštećenjem sluha čiji je razmjer oštećenja u skladu sa Zakonom o hrvatskom registru o osobama s invaliditetom.

Senzibilizacija javnosti ima za cilj upoznavanje i pronalaženje načina za rješavanje ove specifične problematike. Sve aktivnosti bi trebale rezultirati i boljom educiranošću gluhih osoba o sredstvima korisnim za njihovu bolju i jednostavniju komunikaciju, čime bi bila omogućena lakša integracija u širu društvenu zajednicu i poboljšana kvaliteta života ove populacije.

Osim redovnih poslova vezanih uz zaštitu osoba oštećena sluha, Ministarstvo socijalne politike i mladih,kao prioritetnu potrebu, prepoznalo je potrebu donošenja Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluho slijepih osoba, što je i obveza Republike Hrvatske sukladno međunarodnim dokumentima.


 

Izvor: Ministarstvo socijalne politike i mladih
Foto: kellygear.com

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close