Tech

Asteroidi – opasnost koje nismo svjesni

Potraga za smrtonosnim asteroidima koji bi mogli udariti u Zemlju se treba ubrzati i to za 100 puta kako bi se zaštitila budućnost života na zemlji, upozoravaju znanstvenici, astronauti, ali i rock zvijezde.


Poziv na reakciju krenuo je nakon što su stručnjaci povodom Dana asteroida nizom rasprava odlučili podignuti svijest o egzistencijalnoj opasnosti za Zemlju od asteroida.

99 posto asteroida nam je potpuna enigma

Astronom Lors Rees i Brian May iz rock grupe Queen podržali su ovu akciju te dodali svoja imena na deklaraciju 100X kojom se se poziva na ulaganje ljudskih napora kako bi pronašli i pratili potencijalno opasne steroide. Među potpisnicima su brojni poznati.  “Cilj nam je upozoriti javnost i vlade na činjenicu da nam meteori prijete,” rekao je May za Guardian, dodao je kako se radi o velikoj prijetnji koju ni u kojem slučaju ne smijemo zanemariti.

Dan asteroida obilježava se na godišnjicu udarca asteroida iz 1908. koji je brzinom oko 33,500 milja na sat pogodio područje Tunguske u Sibiru. Primjera radi, da je takav asteroid pao negdje oko Londona, njegove posljedice osjetile bi se i u Oxfordu i svim obližnjim gradovima.

Znanstvenici su svjesni da se od milijun asteroida koji prijete zemlji, tek 10.000 njih prati teleskopima te se zna njihovo kretanje. Takvi podaci su zaista alarmantni jer znači da nam je čak 99% asteroida koji direktno prijete Zemlji potpuna enigma.

Najveća vjerojatnost da će asteroid završiti u vodi

Obzirom da je većina Zemljine površine prekrivena vodom, najveća je vjerojatnost da će asteroid pasti u vodu. Takav scenarij bi mogao biti i najpogubniji, obzirom da bi asteroid proizveo tsunami val ogromnih razmjera. Ako bi asteroid npr. pao negdje posred Atlantika, doslovno bi devastirao sve gradove na istočnoj obali SAD-a i uz europsku obalu.

“Znamo grube brojeve, samo ne znamo kada će nas određeni asteroid pogoditi. Ako odlučimo poduzeti konkretne mjere, moramo znati orbite svih tijela koje nam prijete,” pojašnjava Rees.

Jedna misija, koju predlažu iz NASA-e, ima u planu napraviti katalog koji bi sadržavao dvije trećine asteroida i drugih objekata koji su u blizini Zemlje, a koji su veći od 140 metara. Pomoću infracrvenih kamera mogolo bi se doznati sve adekvatne informacije o veličini, obliku, sasatavu svih takvih tijela.

Znanstvenici sve aktivnije traže načine da zaštite zemlju od bilo kojeg asteroida, pa se razmatra i da se pokuša promijeniti putanja onog tijela kojem prijeti sudar sa Zemljom. “Ovo bi nas sve moglo spasiti. Svi ljudi na planeti, sva stvorenja mogu biti ponosni ako uspijemo u ovome. Ovo je jedna vrsta osiguranja,” zaključuju iz Incijative.


Tekst: telegram.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close