Zdravlje

Aplikacija “Alergični” u borbi protiv ambrozije

Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora predstavilo je danas javnozdravstvenu akciju “Alergični na alergije”.


Cilj akcije je sugrađanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti najraširenijem alergenu – ambroziji, priopćili su organizatori.

U javnozdravstvenoj akciji “Alergični na alergije” Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju prati i tvrtka sponzor, domaća farmaceutska kompanija JGL.

Alergije pogađaju više od trideset posto stanovništva, a čak dvadeset i pet posto mladih ima neku od alergijskih bolesti, što znači da samo u Republici Hrvatskoj više od 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima”, naglasila je prof.dr.sc. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti prim. Marinko Artuković, dr.med., podsjetio je kako je pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena

“Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični simptomi su primjerice crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži”, rekao je Artuković.

Putem aplikacije moguće prijaviti staništa ambrozije

Zbog zdravstvenih posljedica izloženosti peludi ambrozije Hrvatsko alergološko društvo je u sklopu akcije “Alergični na alergije” uz podršku tvrtke JGL odlučilo izraditi aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom “Alergični”.

Aplikacija korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

Korisnici pametnih telefona na Android i iOS platformama aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno – dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu.

Sve fotografije lokacija zaraslih ambrozijom bit će vidljive u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske objavljenoj na službenoj web stranici akcije – www.alergicni.com.

“Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju godinama radi na podizanju svijesti o opasnostima alergena. Kao društveno odgovorna tvrtka, svjesni smo da uvjet opstanka suvremenih poduzeća u tržišnoj utakmici postaje pružanje veće vrijednosti za društvo, a to je moguće ostvariti primjenom društveno odgovornih poslovnih praksi. Rado smo podržali inicijativu i odlučili pomoći građanima koje muče alergije. Vjerujemo kako će aplikacija Alergični u sklopu javnozdravstvene akcije ‘Alergični na alergije’ dugoročno imati pozitivan utjecaj na živote građana” rekla je Vanja Mrša, voditeljica brendinga za bezreceptni program JIE u tvrtki JGL.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close