Znate li zašto je pijesak na Havajima bijele boje?

Tena Brnad

Pješčane bijele plaže na Havajima su djelo prirode, nisu umjetno posute, no za njihovu bijelu boju zaslužna je jedna riba. Odnosno izmet te ribe. Riječ je o egzotičnoj ribi papagaj predivno plavo-žute boje, piše 24sata

One naseljavaju koraljne grebene oko Maldiva, Bahama i Havaja. Jedu uglavnom mrtve koralje što pomaže revitalizaciji koraljnog ekosistema jer grickanjem koralja one ih čiste od naslaga algi, piše Reader’s Digest.

Riba papagaj ima dva seta zuba, debelo crijevo, ali nema želudac. Prilikom hranjenja gutaju alge i sitne komadiće koralja te ga nakon djelomične probave izbacuju iz organizama u obliku bijelog pijeska, i to u velikim količinama.

Znanstvenici smatraju da svaka odrasla riba godišnje proizvede oko 380 kilograma pijeska. Ovaj pijeska se skuplja na dnu oceana, koje valovi tijekom (ne)vremena nanesu na obale ovih otoka.

Bez obzira na način na koji je pijesak nastao, ne morate se brinuti – on nije opasan za zdravlje. To su samo sitni komadići koralja.

No treba imati na umu da nije sav bijeli pijesak na plažama tog porijekla. Npr. na Floridi većina bijelog pijeska nastala je od kvarca i zove se kvarcni pijesak. Nastao je raspadanjem stijena.

Donosi 24sata


Foto: pexels

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u