ZA BOLJI ŽIVOT I SRETNIJU ZAJEDNICU U Otočcu se osniva udruga tjelesnih invalida “Svjetlost”

Tena Brnad

U prostorijama Đačkog doma u Otočcu sinoć je predstavljena inicijativa za osnivanje udruge tjelesnih invalida grada Otočca “Svjetlost”.

Pokretači inicijative su istaknuli da se već dugo bave idejom oko osnivanje Udruge koja bi okupila osobe sa tjelesnim invaliditetom na području grada Otočca, a Međunarodni dan invalidnih osoba koji se obilježava 3. prosinca bio im je dodatni poticaj.

Također, prvi korak ka osnivanju udruge poduzeli su u ovo predblagdansko vrijeme jer im je namjera pokušati senzibilirati javnost na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom, a posebno mladi ljudi. Posebnost ove inicijative je uključivanje mladih ljudi te pokušaj veće integracije osoba sa tjelesnim invaliditetom u društvo.

Nije lako biti mlad, živjeti u ovako malenom gradu, a biti ograničen. Pod tom ograničenošću mislim na nepristupačnost i nerazumijevanje ljudi. To nije problem invalida samo ovdje, već se dešava i u svijetu, rekla je Nada Rogić.

Udruga “Svjetlost” se osniva sa svrhom svekolike pomoći u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom na području zakona, propisa, integracije, zdravstva, zapošljavanja i samozapošljavanja. Na predstavljanju inicijative naglašeno je da, unatoč razlikama, osobe s invaliditetom mogu postići mnogo toga, ali samo ako im se pruži mogućnost.

Udruga “Svjetlost” bit će podrška i prijateljska ruka, pomoć u ostvarivanju prava, netko kome će se moći obratiti za bilo kakvu pomoć, od fizioterapeutske do financijske. Mogućnosti su velike, ali da bismo bilo što ostvarili, moramo biti skupa i moramo to tražiti, rekla je Nada Rogić.

Inicijativni odbor udruge čine Viktorija Dujmović, Mario Ostović i Nada Rogić, a udruga će biti osnovana do kraja godine. Iduće godine bit će predstavljen i program udruge pod nazivom “Živimo zajedno, ali s razlikama. Inicijatori udruge zahvalili su Goranu Bukovcu koji im je ustupio prostor koji ima pristup invalidskim kolicima. Ovdje će se održavati buduće aktivnosti udruge poput tjednih i mjesečnih druženja, književnih večeri i slično.

Udruga “Svjetlost” ovim putem poziva sve zainteresirane da im se pridruže bez obzira na dob i stupanj invaliditeta.

Pozivamo zainteresirane da se uključe u naš rad, da pomognemo jedni drugima stvoriti bolje uvjete za život i sretniju zajednicu, ističu iz udruge.

Pogledajte galeriju fotografija!


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u