Scena

ZRIN – festival po utvrdama Zrinskih na Banovini

Četvrti ZRIN festival održat će se od 03. – 16. lipnja na nekoliko lokacija Banovine u Sisačko-moslavačkoj županiji (Topusko, Glina, Brest Pokupski, Divuša, Hrvatski Čuntić) te u gradu Sisku.


Zrin festival posvećen je svima željnima avanture u netaknutoj prirodi, kulture u autentičnom okruženju, ljepote, mira, radosti u kraju mirisno čistog zraka, osvježavajuće netaknute prirode;  finih energija, doslovno ljekovitih, kao i izvorska voda koja iz brojnih drevnih vrela ovdje posvuda izvire – jer Banovina je energetski tako snažan kraj od kojeg se osjećate obnovljeno i napunjeno u kratkom periodu boravka ovdje!

Multimedijalni Zrin festival održava se u kraju gdje se rodio slavni junak Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali puna dva stoljeća. Festival je pokrenut s ciljem prezentacije predivnih lokaliteta nekadašnjih utvrda, burgova i posjeda Zrinskih u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i osvještavanja o mogućnostima koje bogata kulturna baština i gotovo netaknuta priroda ovoga kraja pružaju općem razvoju Banovine i Hrvatskog Pounja.

Ovogodišnje festivalsko izdanje otvara se u nedjelju,  3. lipnja koncertom sjajnog Hrvatskog baroknog ansambla u Topuskom, gradu koji zbog položaja na termalnim izvorima vode ove godine obilježava 200. obljetnicu osnivanja suvremenog lječilišta! Koncert otvorenja održat će se u 20 sati u Župnoj crkvi Pohoda BDM u Topuskom. Zahvaljujući Sisačko-moslavačkoj županiji i Turističkoj zajednici SMŽ, organiziran je slobodan prijevoz publike iz Zagreba u Topusko, a iz Siska u Divušu i Hrvatski Čuntić.

Koncertom u obnovljenoj Kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom, organizatori žele prezentirati i promovirati vrijedne oltare spašene iz stare drvene kapelice uništene u Domovinskom ratu, a koji datiraju iz 1673. godine i dio su najvrjednije sakralne baštine Sisačke biskupije.

U predivnoj prirodi podno Zrina, uz rijeku Unu, na predziđu kršćanstva održala se povijesna župa Sv. Kate u Divuši u čijoj ćemo novoizgrađenoj crkvi slušati teorbu i sopran. Podno ostataka slavnog Čuntić grada, u prelijepoj franjevačkoj crkvi gostovat će Zagrebački gitaristički trio. Uz promocije knjiga u Glini (mons. dr.sc. J. Batelje: Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca) i Sisku (K. Gašljević Tomić: Selo i župa Viduševac) gdje će nastupiti i KUD Viduševac, festival će se najaviti i zaključiti koncertima Tria Amadeus i Danijela Detonija u nekadašnjoj sinagogi, danas glazbenoj školi u Sisku.

Zrin festival održava se zahvaljujući Ministarstvu kulture RH, Sisačkoj biskupiji, Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Petrinji i Topuskom, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Turističkoj zajednici SMŽ i Grada Petrinje te ostalim sponzorima i donatorima.

Sve informacije možete pronaći na www.zrin-festival.com.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close