Grad ZagrebLifestyle

ZET proslavio 124.obljetnicu organiziranog javnog prijevoza u Zagrebu

Zagrebački električni tramvaj simbolično je u subotu, 05. rujna, obilježio 124. obljetnicu organiziranog javnog prijevoza u glavnom hrvatskom gradu. Naime, upravo na taj dan 1891. godine, Zagrebom su krenula prva tramvajska kola pokretana jednom konjskom snagom. Građani su ga od milja zvali “Konjka”.


Uz besplatne vožnje građani su mogli čuti zanimljivosti o tramvajskom prometu u Zagrebu; kako je nastao i kako se razvijao.

A sve je počelo kada je francuski inženjer Raoul Pierre Alexandre Gautier 1887. godine predložio zagrebačkoj gradskoj upravi uvođenje konjskog tramvaja. No, kako to biva s gradskim činovnicima, ugovor o suradnji sklopljen je tri godine kasnije, a gradnja jednokolosiječne tramvajske pruge počela je 11. svibnja 1891. Tramvajski promet gradom bio je u rukama Društva zagrebačkih građana predvođenih zastupnikom dr. Ljudevitom Schwarzom, na koje je inženjer Gautier prenio svoja prava i obveze.

Društvo je sagradilo pruge od Mitnice u Vlaškoj ulici (današnji Kvaternikov trg) kroz Vlašku, Draškovićevu i Jurišićevu ulicu preko Jelačićeva trga te Ilicom do tzv. Južnoga (danas Zapadnoga) kolodvora, s odvojkom Frankopanskom i Savskom cestom do Savskoga mosta. Tramvaj je trebao biti pušten u promet 15. kolovoza 1891., na dan otvaranja Jubilarne gospodarsko-šumarske izložbe (u povodu 50. obljetnice Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva – preteče Zagrebačkog zbora, današnjega Zagrebačkog velesajma). Zbog kašnjenja dostave kola, tramvaj je pušten u promet 5. rujna 1891., još za trajanja izložbe.

Sretan ti rođendan, ZET-e!


Tekst: zagrebinfo hr

Slika: wikimedia commons

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close