Scena

Zagreb Book Festival je otvoren

Kultura i umjetnost neovisne su i ohrabrujuće snage razvoja svakoga društva temeljene na slobodi izraza, a dostupnost vrhunske književne i umjetničke ponude kroz pomno osmišljen program popularizacije knjige i pisane riječi ciljevi su nove kulturne manifestacije Zagreb Book Festival (ZBF), svečano inaugurirane u ponedjeljak navečer u Zagrebu


Organizator festivala je Naklada Ljevak, a njegovo premijerno izdanje okupit će u MUO-u od 18. do 24. svibnja tridesetak domaćih i inozemnih autora. Festival su podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Pomoćnica ministra kulture Tamara Perišić čestitala je organizatorima na upornosti u pokretanju novog festivala knjige.

‘Taj festival ne predstavlja samo kvalitetnu inicijativu s područja kulture, već će on pokušati u posebnom ambijentu MUO-a na inovativan način popularizirati knjigu i čitanje, i to ne samo kod onih koji vole, čitaju i stvaraju knjigu, nego i kod onih najmlađih, kako bismo stvorili nove čitatelje’, kazala je Perišić na otvorenju u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Fokus programa ove je godine na švedskoj književnosti i krimićima, a odvija se uz potporu švedskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Veleposlanik Švedske Lars Schmidt istaknuo je kako je iznimno sretan što je ovaj dan konačno osvanuo u Zagrebu.

‘Čitanje i pisanje temelj su modernog društva. Švedska je vlada jasno postavila kao prioritet čitanje kao prvi korak ka eliminiranju osnovnih problema demokracije, a to su diskriminacija, manjak suosjećanja i stereotipni krivi pogledi’, napomenuo je.

Idejna začetnica i direktorica festivala Petra Ljevak zahvalila se timu Naklade Ljevak koji je tijekom 14 mjeseci predano radio na realizaciji festivala: ‘Iznimno sam ponosna što konačno mogu predstaviti realiziran projekt i nadam se da će svi tijekom sedam dana pronaći nešto za sebe u nekom od njegovih programa i da će izaći iz njega bogatiji za jedno dobro iskustvo’.

Kulturu zemlje gosta i žanr krimića predstavit će tijekom sedam festivalskih dana istaknuti predstavnici suvremene švedske književne scene Jens Lapidus, Sven Nordqvist, Ulf Stark, Kristina Ohlsson i spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg. Festival će ugostiti i istaknutu tursku novinarku i spisateljicu Ece Temelkuran.

Cilj je ZBF-a predstaviti i domaću književnost u kontekstu aktualne svjetske produkcije, pa će dio programa biti posvećen najzanimljivijim recentnim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr, kroz premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača objavljenih u prvih pet mjeseci ove godine.

Poseban naglasak festival stavlja na autore iz nove biblioteke Balkan Noir, a bit će dodijeljena i 75 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz te biblioteke.

Inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika, među kojima Fraktura, Sandorf, Planetopija, Durieux, Profil Knjiga, Mozaik knjiga, Jesenski i Turk, Naklada Ocean More, Šareni dućan, Školska knjiga, VBZ, Veble Commerce, Planet Zoe, Znanje i drugi.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close