DogađanjaHrvatska

VIDEO Karlovčanin snimio ličku pjesmu: Ovom sam pjesmom htio pokazati da u pjesmi o Lici harmonika može zvučati drukčije

Bob Milan, Karlovčanin koji je bio i sudionik The Voicea, snimio je ličku pjesmu u suradnji sa Zvonimirom Tonkovićem


Nakon 22 godine prva autorska pjesma ovog glazbenika objavljena je upravo o Lici. Pjesma “Lika prati me u stopu” snimljena je u vrijeme pandemije korone.

– Pjesmu sam napisao inspiriran melodijom koju mi je poslao Zvonimir Tonković iz Otočca, inače dragi poznanik i jedan od virtuoza na žičanim instrumentima. Nastala je praktički u jednoj večeri, prebirao sam uz sina na gitari i igrao se glazbenim idejama. Ono što mu se svidjelo je ostalo u pjesmi, recimo da mi je Arsen pomogao odvojiti žito od kukolja.

Koja je poveznica Like i Karlovca, osim bliske teritorijalne granice u ovom slučaju?

– Mama je rođena u Ričicama pored Lovinca, a tata je iz Gospića. Iako sam rođen u Karlovcu, sve do rata smo svako ljeto provodili u Lici umjesto na moru. Obzirom da su mi i mama i tata Ličani, za mene se bez sumnje može reći da sam dvoLičan!

Bob Milan kaže i da ovo nije klasična pjesma o Lici. “Moram ovom prilikom uz Zvonimira Tonkovića spomenuti i još jednog gospodina iz Otočca, Darka Kranjčevića, čiji se utjecaj može osjetiti u ovoj pjesmi. Njegovo ime poznaju najbolji tamburaši u ovim krajevima, jedan od najvećih znalaca i ljubitelja tog žanra, ali i pobunjenik. Njegov stil sviranja i pristup tradicionalnim instrumentima je uvijek bio malo više rockerski, ali sa pokrićem. U svim projektima u kojima je bio uključen, svaka nota je bila odsvirana sa srcem i prisutnošću.”

Takva je i Lika, prkosna i iskrena

“Ni Zvonimir, ni Darko, pa ni ja ne govorimo stvari reda radi. Ne bojimo se reći što nam je na srcu, ne bojimo se suprotstaviti normama. A takva je i Lika, prkosna i iskrena. Na svoju ruku. Ovom sam pjesmom htio pokazati da u pjesmi o Lici harmonika može zvučati drukčije, da se ne treba govoriti o ljutim bitkama, sokolovima, ne treba uvijek biti drama. Ima Lika i svoju tišinu, maglovita jutra, pucketanje vatre, otkucavanje sata, ljude koji poznaju svaki njen kutak jer su ga prešli pješke. Ljude koji, iako su tisućama milja daleko, pamte miris kadulje i bora.
Iako je pjesma napisana sa namjerom da se vrlo jednostavno izvodi uz akustičnu gitaru, harmonijski gledano, pokušao sam zadržati izvorni lički izričaj. Mislim da mi je to na neki čudan način i uspjelo, a vele ljudi da se melodija dosta lako ‘uvuče u uho’.”

Objasnio je i proces snimanja u doba pandemije.

Audio snimka je, srećom, snimljena netom prije blokade, krajem veljače. Snimali smo kod Zvonimira doma, stotinu metara od Gacke, sve su dionice snimljene u jedno popodne, on i ja smo podijelili uloge i do deset sati navečer je snimka bila gotova, kao i grubi miks. On je kasnije napravio postprodukciju, ali nismo inzistirali na prevelikom ‘peglanju’. Pokušali smo čim iskrenije prenijeti emociju pjesme. Moram pohvaliti Zvonimira, solo dionicu na gitari, svojevrsni dijalog sa tekstom je snimio iz jednog pokušaja, bez ikakve pripreme ili partiture, u trenutnoj inspiraciji. Lički Eddie Van Halen. Pravi izazov je nastupio kod izrade spota. Danas više nitko ne konzumira samo audio, u link na društvenim mrežama se uvijek stavlja video. A kako napraviti spot o Lici kad ne smiješ van iz Karlovca? Pala mi je na pamet ideja da napravim videokolaž fotografija Like i Velebita i bio sam u kontaktu sa nekim od profesionalnih fotografa, no, nažalost, nismo uspjeli ostvariti suradnju.
Onda mi je početkom svibnja pala na pamet banalna ideja – ako pišem pjesmu na način da je svatko može izvesti uz gitaru, zašto onda da ne pitam svakoga – kako ti vidiš/pamtiš Liku?
Na svojem Facebook profilu sam uputio javni poziv svima da mi u roku od nekoliko dana pošalju fotografije Like i(li) Velebita. Odaziv je bio fantastičan. U 4 dana je pristiglo preko 500 slika, a mogao sam, zbog dužine pjesme, uvrstiti tek pedesetak. Uvjet je bio, kako bih se odužio ljudima koji su dali slike na korištenje, da uz sliku navedu lokaciju i godinu kada je slika snimljena. Tako je uz svaku sliku u spotu upisan autor, godina i lokacija fotografije. Sam proces izbora je bio dosta težak, izgubio sam dvije noći dok sam uspio pronaći najbolju kombinaciju i redoslijed. Probao sam uvrstiti čim više različitih autora i lokacija i čini mi se da je konačni rezultat više nego zadovoljavajuć. U prvih 72 sata video ima preko 2000 pregleda bez ijedne lipe uložene u promociju.

O daljnjim planovima, odgovara.

– Iskreno, nisam ovome pristupio planski. Pjesma je napisana praktički u jednoj večeri, čini se da se ‘otvorila špina’. Proces skladanja je bio vrlo zanimljiv, možda vrlo brzo objavim nešto novo.


 

Komentari

Komentara


Izvor: PR | Foto: Foto Korana - Facebook Bob Milan

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close