Grad ZagrebScena

Udruga Gačanka Otočac predstavila ličku kapu u Etnografskom muzeju u Zagrebu

U Etnografskom muzeju u Zagrebu u suradnji s Hrvatsko – američkim društvom 1. listopada predstavljena je izložba Tradicijska oglavlja lička kapa i basket hat.


Hrvatsko-američko društvo je 2006. godine u suradnji s Nacionalnim muzejom Američk HATih Indijanaca iz Washingtona pokrenulo međunarodni projekt nazvan Red Rocks Arts & Crafts Festival. Cilj projekta je povezati pojedince, udruge i institucije iz Hrvatske i SAD-a koje djeluju na području kulturne baštine i autohtonog stvaralaštva, te predstaviti posebnosti hrvatske izvorne baštine i umjetnosti kao i one sjevernoameričkih domorodaca. Svake godine se odabire nova tema, postavi se hrvatsko-američka paralela, koji predstavljaju gosti – umjetnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske putem predavanja, izložbe, koncerta, radionica, filmskih projekcija.

Tema ovogodišnjeg 13. Festivala su tradicionalna pokrivala za glavu s prikazom povijesnih modela i današnjim primjerima očuvanog umijeća izrade ličke kape i Kalifornijskog ‘košarastog’ šešira (basket hat).

Tako su u postavu ove izložbe izložene i kape udruge Gačanka Otočac koje su rađene na dosadašnjim radionicama. Gospođa Dragica Rogić predsjednica udruge Gačanka Otočac sudjelovala u postavljanju izložbe, a na samom otvaranju govorila je o značenju i važnosti ličke kape i njenih devastacija od 18. st. pa do danas. Otvorenje izložbe bilo je i glazbeno popraćeno i to uz zvuk autohtonog ličkog instrumenta – dangubice koju je zasvirao mladi Ličanin Bruno Ćutić. Također u sklopu ove izložbe u subotu 05. listopada gospođa Rogić održala je i radionicu izrade ličke kape na kojoj je sudjelovalo 15-tak zainteresiranih polaznika. Polaznici su naučili izvesti bodom lančancem vez na ličkoj kapi. Radionica je trajala dva sata, a zbog velikog interesa i odličnih pozitivnih reakcija Etnografski muzej je izrazio želju i za daljnjom suradnjom s udrugom.

Udruga Gačanka osnovana je 2004. godine s ciljem revitalizacije i promicanja tradicijskih obrta i održivog razvoja ruralnih područja na području Ličko-Senjske Županije i šire te redovito uz proizvodnju tradicijskih proizvoda i njegovanju običaja održavaju edukativne radionice i izložbe. Osim toga gospođa Rogić koautorica je i knjige  Lička kapa. Da su proizvodi ove udruge izuzetno kvalitetni i vrijedni dokaz su i brojna priznanja i nagrade koje je udruga dobila. Lička kapa udruge Gačanka osim što je dobila nagradu za originalni suvenir Ličko-senjske županije ona se nalazi i u regionalnom sustavu kvalitete i nosi oznaku Lika Quality te stoga nije ni čudo da je kapa zaslužila i svoju izložbu.

Navedena se izložba u Zagrebu mogla pogledati još danas, a postav izložbe se zatim seli u Gospić, točnije u prostorije Pučkog otvorenog učilišta „Dr. Ante Starčević“ Gospić, a svečano otvorenje  biti će 15. listopada u 19:30.

 

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Udruga Gačanka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close