ScenaTurizam

TJEDAN BRINJA: Oni su ponos Brinja!

 U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Sedmi “Tjedan destinacije” posvećen je Brinju, malom pitomom mjestu na vratima Like.


Nakon što smo vam ispričali narodne priče i legende vezane uz Stari grad Sokolac i posjetili Siničić špilju, na kraju Tjedna Brinja prisjetit ćemo se znamenitih osoba koje su rodom iz Brinja i okolice. Brinjski je kraj kroz svoju dugu prošlost dao mnoštvo znanstvenika, svećenika, časnika, književnika, političara i umjetnika koji su svojim djelovanjem ostavili dubok trag u povijesti i utjecali na buduće naraštaje.

Marko Mesić

(Brinje, 1640. – Karlobag, 2. veljače 1713.)

Hrvatski svećenik i ratnik Marko Mesić porijeklom je iz brinjskog kraja. Godine 1689. godine organizirao je i dignuo narod na ustanak za konačno oslobođenje od Turaka. Pod njegovim je vodstvom banska i graničarska vojska oslobodila Liku i Krbavu.

Ivan Brixy 

(Brinje, 28. lipnja 1851. – 5. ožujka 1929.)

Ivan Brixy je bio istaknuti hrvatski školsko-prosvjetni djelatnik i član Hrvatskoga pedagoškog književnog zbora. Zagovarao je metodu ručnog rada na učiteljskim školama i pisao metodičke priručnike za nastavnike ručnog rada. Izradio je “umjetničku uru” za zgradu Kraljevske učiteljske škole u Vukovaru koja je, osim sati, pokazivala i dane te mjesečeve mijene.

Anton – Tone Pavlović

 (Križpolje, 21. lipnja 1884. − Križpolje, 20. rujna 1941.)

Anton Tone Pavlović bio je istaknuti narodni zastupnik te jedan od najznačajnijih ličkih političara svoga vremena. Na trima je izborima izabran za narodnog zastupnika HSS-a i bio je u beogradskoj Skupštini kad je Puniša Račić izvršio atentat na Stjepana Radića.

Stipe Vučetić

(Brinje, 8. studenog 1873. – 21. travnja 1945.)

U Brinju je rođen Stipe Vučetić,  katolički svećenik, novinar, pravaški političar i saborski zastupnik. Bio je župnik u Kraljevici, Delnicama, Jablancu, Brinju, Starigradu, Lukovom Šugarju… Kao član Hrvatske stranke prava izabran je za narodnog zastupnika u Hrvatskome saboru. Bio je član Hrvatskog državnog sabora od 1911. do 1918. godine. 1941. godine je imenovan vojnim vikarom, a tu je dužnost obavljao sve do smrti 21. travnja 1945. godine. Pokopan je na Mirogoju uz velike državne počasti.

Mate Vučetić

(Brinje, 1769. – Budimpešta, 30. rujna 1824.)

U Brinju je rođen pravnik i znanstveno-pedagoški djelatnik Mate Vučetić. Djelovao je u Budimpešti kao pravni pisac, dekan Pravnog fakulteta i rektor Sveučilišta Pazmany Peter. Njegovi znanstveni radovi, pisani latinskim jezikom, pokazuju njegovo veliko poznavanje pravne literature, a neki mađarski autori misle da mu na području feudalnog prava u Mađara nije bilo ravnoga.

Franjo Brozinčević

(Brinje, 21. svibnja 1874. – Wetzikon, 1933.)

Automobilski inženjer, tvorničar i konstruktor motora Franjo Brozinčević u Švicarskoj je 1913. godine osnovao tvrtku Franz AG, a 1916. godine tvornicu automobila FBW (Franjo Brozinčević Wetzikon), koja je proizvodila traktore i kamione pod markom FBW sve do 1985.

Stjepan Ugarković 

(Brinje, 31. listopada 1863. – ?)

U Brinju je rođen i skupljač narodnih pjesama Stjepan Ugarković. Prikupio je 140 narodnih pjesama iz brinjskoga kraja u kojima je sačuvao dio usmenog književnog pjesničkog blaga brinjskog kraja, ali i šire Like (Senja i Gacke doline).

Janko Vuković-Podkapelski

(Jezerane, 27.IX.1871 – Pula, 1.XI.1918).

Jezerane su rodno mjesto admirala Janka Vukovića Podkapelskog. Na početku Prvog svjetskoga rata bio je zapovjednik 1. torpedne divizije. Odlikovan je za zasluge pri potapanju talijanskog razarača Turbine 1915. Nakon raspada Austro-ugarske monarhije preuzeo je zapovjedništvo nad admiralskim brodom Viribus Unitis. Narodno vijeće ga je promaknulo u čin kontraadmirala i imenovalo zapovjednikom flote pod hrvatskom zastavom. Talijanski podvodni diverzanti potopili su brod Viribus Unitis u pulskoj luci na kojem su poginuli Vuković i više stotina mornara.

Stipe (Stjepan) Javor

 (Brinje, 27. studenoga 1877. – Srijemska Mitrovica, 27. ožujka 1936.),

Stipe Javor je bio  hrvatski političar i nacionalni revolucionar. Kao trgovac vatrogasnom opremom poslovao je sa svim hrvatskim krajevima. 1920. godine stupio je u Hrvatsku stranku prava i postao jedan od najaktivnijih ljudi stranke. Jugoslavenske vlasti uhitile su ga 31. listopada 1929. godine zbog organiziranja oružane borbe za osamostaljenje Hrvatske. Osuđen je na 20 godina robije, a u zatvoru je bio zlostavljan. Preminuo je od upale pluća u Srijemskoj Mitrovici 1936. godine. Pokopan je na Mirogoju u arkadama gdje je pokopan i Stjepan Radić, a na njegovom pogrebu bilo je oko 100.000 ljudi.

Luka Perković 

(Križpolje 21. siječnja 1900. – 5. lipnja 1948.)

U Malom Kutu pokraj Križpolja rođen je poznati hrvatski književnik Luka Perković čije ime danas nosi brinjska osnovna škola. Njegova najznačajnija djela su Književnik 1928., Zgoda s drugoga svijeta 1929., Drugovanje s tišinom 1938. i “Škrinja” ( 1935.)

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close