Turizam

Tajna najveće hrvatske sfinge

Biće s lavljim tijelom, a najčešće ljudskom glavom, možemo pronaći ne samo kod Egipćana i starih Grka, već i u hrvatskim gradovima! No o tome malo kasnije, najprije je vrijeme za upoznavanje sa sfingom i legendama vezanim uz nju!


Ovo čudnovato stvorenje najprije se pojavilo u staroj egipatskoj državi, da bi je potom preuzeli Heleni i ubacili u svoju mitologiju. Prema legendi, Sfinge su smatrane čuvarima, a obavezno su prikazivane u ležećem položaju s lavljim tijelom i ljudskom, ovnovom, jastrebovom ili sokolovom glavom.

Sad kad smo vas uveli u svijet ovih neobičnih bića, vrijeme je da se posvetimo i najslavnijoj od njih, Velikoj sfingi u Gizi, uz koje se vežu i mnoge legende. Smjestila se u blizini tri slavne piramide, Keopsove, Kefrenove i Mikerinove, a po nekim teorijama prikazuje upravo Kefrenovo lice. Nema nos, ali to nije zato što je on faraonu falio, već je sfingu jednostavno načeo zub vremena.

Najveća domaća sfinga nalazi se u Zadru. Gradom nisu prolazili Egipćani, nisu je izradili ni Grci, a zadarska sfinga nije ni tako stara. Pa odakle onda pobogu, sfinga u Zadru?

U gradskoj četvrti Brodarica, nalazi se prekrasna kuća, nekad poznata i pod nazivom ‘Villa Attilila’. Ona je sagrađena davne 1901. godine, a sagradio ju je ugledi povjesničar umjetnosti Giovanni Smirich. E pa taj isti Giovanni, čovjek velike naobrazbe i znanja silno je volio svoju suprugu Attilliu. S obzirom da je ona na ‘drugi svijet’ preselila desetak godina prije njega, Smirich je u parku u kojem se nalazi njihova vila, zbog velike ljubavi prema mitologiji, ali i supruzi, dao izraditi repliku egipatske sfinge kao spomen na voljenu suprugu.

O njoj su kružile brojne legende, od toga da se unutra nalazi blago i da se o Sfingi ne smije reći ništa loše, čega se u Zadru i dan danas mnogi drže, a kako je plod velike ljubavi, ona, navodno ispunjava i ljubavne želje. Stoga, kad vas put odvede u najbolju europsku destinaciju navratite do sfinge i šapnite joj svoje ljubavne probleme. Tko zna…

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close