Zdravlje

Što prva mjesečnica otkriva o ženskom zdravlju

Ovisno o tome kada je dobila prvu menstruaciju, žena može biti pod većim rizikom obolijevanja od nekih bolesti. No to nikako ne znači da je njeno zdravlje zbog toga već predodređeno. Zdrav način života (tjelesna aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i zdrava prehrana) mogu uvelike smanjiti rizik od obolijevanja.


Ipak, dobro je znati što prva menstruacija govori o vašem zdravlju i na što trebate pripaziti.

1.Zdravlje srca
Prema rezultatima studije u kojoj je sudjelovalo preko milijun ispitanica, žene koje su prvu menstruaciju dobile s 13 godina imaju najmanji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog tlaka. Žene koje su prvu menstruaciju dobile vrlo rano, s 10 godina ili vrlo kasno, sa 17 godina, pod najvećim su rizikom od navedenih zdravstvenih problema.

“Hormoni djeluju protektivno na zdravlje srca, ali rana menopauza koja može doći zbog ranijeg početka menstruacije može se povezati s tim zdravstvenim problemima”, napominje ginekologinja Višnja Latin.

2.Dijabetes
Žene koje su prvu mjesečnicu dobile prije 12. godine pod većim su rizikom da obole od dijabetesa nego žene koje su je dobile kasnije, rezultati su ankete provedene na 4600 žena u srednjim godinama. Rana mjesečnica povećava rizik od dijabetesa zato jer se povećava otpornost na inzulin.

3.Preeklampsija
Ovaj poremećaj u trudnoći karakterizira visoki krvni tlak i pojava proteina u mokraći tijekom trudnoće. Kasnije može predstavljati faktor rizika od moždanog udara. Kod žena koje su menstruaciju dobile prije 12. godine mogućnost za razvoj ovog stanja potencijalno opasnog za zdravlje tijekom trudnoće je 28 posto veća nego kod žena koje su menstruaciju dobile kasnije

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close