Turizam

S 32,8 tisuće radnika turizam ostaje glavna djelatnost u kojoj hrvatski obrtnici zapošljavaju

S 32,8 tisuće radnika turizam ostaje glavna djelatnost u kojoj obrtnici zapošljavaju, a ove godine premašen je lanjski rekord i to za oko tisuću radnih mjesta.


Uobičajeno se u trećem tromjesečju broj zaposlenih obrtu u Hrvatskoj smanjuje, posebice u rujnu, kada je završila špica turističke sezone koja i u obrtu donosi najveći porast zaposlenosti. Međutim, na godišnjoj razini broj zaposlenih u obrtu i slobodnim djelatnostima je u porastu.

U rujnu je, prema podacima DZS-a, zaposleno u obrtu i slobodnim djelatnostima bilo ukupno 214,8 tisuća osoba. Na mjesečnoj razini to je pad od 3,4 posto, ali u usporedbi s lanjskim rujnom, zaposlenost u obrtu porasla je za 4,5 posto, odnosno za 9,3 tisuće radnika.

Kretanja u turizmu odrazila su se i na kretanja na lokalnoj razini, jer su u proteklih godinu dana najviše povećali zaposlenost obrtnici u priobalnim županijama, a prije svega oni u Splitsko-dalmatinskoj. Jačim intenzitetom zapošljavanja Splitsko-dalmatinska županija još se više približila Gradu Zagrebu i njegovim obrtnicima po ukupnom broju zaposlenih.

Na području Šibensko-kninske obrtnici su zapošljavali 7 tisuća radnika, od kojih je njih 2 tisuće u turizmu, dok je kod njihovih kolega u Zadarskoj županiji radilo 2,6 od 12 tisuća zaposlenih. Slično je i na području Dubrovačko-neretvanske i Primorsko-goranske županije, ali i Ličko-senjske, gdje je trećina od 2700 zaposlenih bila upravo kod obrtnika u turizmu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: poslovni.hr | Foto: Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close