Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma Into the woods: Gdje je nestala mašta iz bajki?

Into the woods avanturistički je mjuzikl koji objedinjuje nekoliko bajki koje svi znamo iz djetinjstva: Zlatokosa, Pepeljuga, Trnoružica, Čarobni grah, Crvenkapica…


Problem filma je u tome što se isprepliće previše pojedinačnih radnji koje su zapravo povezane. Into the woods zamišljen je kao film  za djecu. Međutim, mislim da bi se dijete pogubilo prateći priču. Također, likovi u filmu su malo previše ozbiljni da bi zabavili djecu.

Želim reći da se kroz film većinu vremena ispreplitala negativna radnja: Crvenkapicu pojede vuk, vještica tjera pekare da joj nađu određene stvari kako bi ona postala mlada, div želi ubiti dječaka, princ želi više od jedne princeze, druga princeza se odrekne majke, krađa… Nemaštoviti kostimi pridonijeli su ozbiljnosti koja se ne uklapa u dječju maštu. Kada mi na pamet padne film za djecu, vidim ga šarenog, s puno smiješnih likova, sa sretnim završetkom gdje dobro pobjeđuje zlo. Znači, klasika. Ista situacija dogodila se s filmom Maleficent. Opisana je bajka, ali na način koji nije primjeren za djecu.

into the woods

S obzirom na činjenicu da govorim o mjuziklu, ja, kao publika, očekivala sam odlične pjesme otpjevane velikim vokalima koje ću pjevušiti kada mi dođu na red na playlisti u mobitelu. Ali, kvaliteta pjesama iz filma, na ljestvici od 1 do 10, je nula. Upravo sam pogledala film, a ne sjećam se ni jednog stiha, ni jedne melodije, niti mogu izdvojiti glumca ili glumicu koji su dobro pjevali. Cijenim trud, ali smatram da bi bilo bolje da su pjesme otpjevali pjevači, a glumci samo odglumili pjevanje. Ne, ni jedna pjesma se neće naći u mom mobitelu.

Sjetite se prikaza prirode iz bajki. Cvijeće nije bilo samo cvijeće, nisu to bile livade kakve možemo u stvarnosti pronaći. Razmišljate o bajci i vidite previše prekrasnog cvijeća nerealno prikazanog, ali to je bajka. Tako i treba biti. Šuma nije bila samo drveće pored kojeg se prolazi. Šuma je bila savršena, svaki list je bio na svom mjestu, a boje su određivale godišnje doba. Nerealno je realno u mašti. Ni životinje nisu bile jednostavne. Izraz njihovog lica otkrivao je njihov karakter. Nije to pretjerivanje, u mašti je sve to normalno i moguće. Onda pogledate Into the woods i pitate se gdje su nestali vizualni elementi bajke.

into the woods

Opet je jedna dobra ideja loše realizirana. Ako je cilj filma bio privući odrasle, onda je taj cilj u startu nerealan. Zašto? Googlajte ostale filmove koji su izašli u kina u isto vrijeme kada i Into the woods. S druge strane, ako su htjeli napraviti bajku za djecu, opet nisu uspjeli ostvariti cilj iz svih već navedenih razloga.

Od redatelja s Broadwaya očekuje se dobra kazališna predstava. Možda zbog toga nisu napravili dobar mjuzikl za djecu. Čak ni suradnja s Disneyjem nije imala značajnog utjecaja.

Obiteljski film, rekla bih. Neću ga preporučiti nikome posebno.

Foto: www.theedgesusu.co.ukwww.mashnotes.pt

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close