Scena

Pronađen stoljećima izgubljen grob Miguela de Cervantesa Saavedre ?

Mjesto gdje je pokopano tijelo pisca, koji je u povijesti svjetske književnosti ostao zapisan kao otac modernog romana, bilo je nepoznato stotinama godina.

Proteklog vikenda, u subotu, u kripti samostana Trinitarias Descalzas u Madridu pronađen je lijes s inicijalima M.C. s ljudskim ostacima za koje se smatra, kako javlja El Pais, da pripadaju slavnom španjolskom piscu Miguelu Cervantesu, autoru romana ‘Don Quixote’ iz 1605. godine, najutjecajnijeg djela ikada napisanog na španjolskom jeziku i knjige od koje je samo Biblija prevedena na više jezika.

Mjesto gdje je pokopano tijelo pisca, koji je u povijesti svjetske književnosti ostao zapisan kao otac modernog romana, bilo je nepoznato stotinama godina. Jedino što se znalo o posljednjem počivalištu Miguela de Cervantesa Saavedre jest da je pokopan u neoznačenom grobu u krugu samostana u Madridu. Trinitarias je lociran kao najvjerojatnije mjesto groba slavnog pisca tek u travnju prošle godine. Nakon naporne potrage, prošlog je vikenda konačno objavljeno ovo značajno otkriće, a sada je na redu tim arheologa i forenzičara koji trebaju potvrditi da ostaci pronađeni u kripti doista pripadaju Cervantesu.

Na rasploganju im je nekoliko mogućih tragova. Prvo će utvrditi postoje li tragovi ozlijeda na kostima, jer je poznato da se Cervantes borio u pomorskoj bici kod Lepanta 1571. godine, gdje je flota ‘Svete Lige’, koalicije europskih katoličkih država porazila glavnu flotu Otomaskog carstva. U toj bitki, koja je trajala pet sati, Cervantes je zadobio ozlijede ruke, ramena i prsa. Nadalje, forenzičari će za analizu imati na rasplaganju i tkaninu kojoj je prekriveno tijelo pokojnika, kao i drvo lijesa.

Također, forenzični stručnjaci napokon bi mogli svijetu dati odgovor o uzrocima smrti književnog velikana, koji je preminuo 1616. u svojoj 68. godini. Do sada se nagađalo da je za okončanje njegovog života bila kriva sklonost alkoholu, koja je dovela do ciroze jetre, dok su drugi spekulirali o malariji ili pak o srčanom udaru.


 

Foto: Wikipedia
Tekst: Jutarnji list

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close