VijestiTurizam

Park prirode Medvednica otvorio novouređenu špilju Veternicu

U Parku prirode Medvednica završen je projekt uređenja posjetiteljske infrastrukture špilje Veternica. Projekt je sa 1,7 milijuna kuna financiralo Ministarstvo putem Projekta integracije u EU natura 2000.

 „Iznimno mi je zadovoljstvo što sam danas na Medvednici, ovoj prirodnoj oazi na korak od Zagreba. To je bogatstvo kakvo ima malo koja metropola u svijetu i u kojemu trebamo što više uživati. Drago mi je što je iz godine u godinu parku raste broj posjetitelja i nadam se da će ovdje u buduće još više građana provoditi svoje slobodno vrijeme. Siguran sam da će tome doprinijeti i uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice koje je Ministarstvo financiralo sa 1,7 milijuna kuna. Ovo je atrakcija koju doista vrijedi posjetiti, a mislim da je najbolja pozivnica činjenica da se ulaz u špilju nalazi doslovno na 9 kilometara udaljenosti od Trga bana Jelačića“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas u Parku prirode Medvednica, gdje je obišao novouređenu špilju Veternicu.

U okviru projekta obnovila se pristupna staza špilji, uredilo se dječje igralište i plato ispred špilje, u špilju su postojeća rasvjetna tijela zamijenjena novom LED rasvjetom, postavljeni su video nadzor i infracrvene kamere te se uveo sustav detektiranja pokreta i audio sustav.

„Ulaganjima u infrastrukturu ne samo da posjetiteljima osiguravamo nove sadržaje, nego istovremeno omogućujemo bolju kontrolu i zaštitu u parku. U zadnjim smo pripremama kapitalnog projekta centra za posjetitelje Medvedgrad čija se vrijednost procjenjuje na oko 30 milijuna kuna i koji ćemo ovog ljeta i prijaviti na EU fondove. Sve to doprinijet će ostvarenju našeg cilja, a to je održivi razvoj Medvednice“ – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić Limari.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj. Za posjetitelje je otvoreno prvih 380 metara špilje.

 


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Slaven Dobrović Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close