LikaVijesti

Novi dokumentarac otkrio kakva je sudbina lokalnog stanovništva Gornjeg Kosinja

SLUČAJ KOSINJ

Slučaj Kosinj je priča o žiteljima Gornjeg Kosinja i okolnih zaselaka čije bi kuće, gospodarstava, njive, groblja i crkve uskoro trebale biti potopljene zbog strateškog državnog projekta HEP-a tj. akumulacijskog jezera Kosinj.


Koliko je ovaj projekt isplativ? Zbog čega su odštete za zemlju i kuće toliko niske? Zašto je Crkva protiv ovog projekta? U projektu koji je vrijedan više od 500 milijuna eura pitamo se ima li prostora za korupciju?

Dokumentarni film u dva nastavka po 30 minuta donosi sve novosti i različita gledišta vezana uz trenutno najveći aktivni projekt u Republici Hrvatskoj, izgradnju HE Kosinj/Senj 2. Kakve su sudbine lokalnog stanovništva Gornjeg Kosinja koji ide pod vodu, koje su vrijednosti njihovih obeštećenja, kakve su mogućnosti razvoja stanovništva koje ostaje u Donjem Kosinju bez centra i svih osnovnih sadržaja lokalne samouprave te na kraju, ali ne manje važno – koja je sudbina neistražene, nezaštićene i nevrednovane arheološke, povijesne i kulturne baštine Kosinja kao stolice prvih hrvatskih banova te prve i najstarije hrvatske tiskare – pogledajte u ovom dokumentarnom filmu.

Scenarist i novinar je Niko Kostanić, režiser Neven Mihael Dianežević, direktor fotografije Dušan Vugrinec, a producentica Sunčana Hrvatin Kunić.


 

Komentari

Komentara


Izvor: HRT

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close