VijestiTech

Najčešće online prijevare – evo kako ih izbjeći

Davno preminuli rođak koji je ostavio bogatstvo više nije jedini trik kojim se služe prevaranti na internetu, piše 24sata


Lažni e-mail banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu banke jedan je od trikova kojima se prevaranti služe kako bi prikupili podatke o nečijem računu. Takva stranica izgleda kao prava. No na njoj često iskaču “prozori” u kojima traže da se hitno unesu sigurnosni podaci, poput PIN-a. Stranici banke ne smije se pristupiti pomoću poveznice u e-mailu, nego adresu banke treba uvijek sam upisati. Trebaju li iz banke na nešto upozoriti, bit će to porukom kad pristupite svojem online računu.

Iz banke neće nikad tražiti da im otkrijete svoj PIN ili lozinku za online bankarstvo niti da uplatite novac na neki račun.

To su neke od uputa iz kampanje osvješćivanja građana o internetskom kriminalu koju su pokrenule 33 europske države i Europska bankarska federacija.

Podatke o računu prevaranti pokušavaju “upecati” i telefonski. Pri tome često traže i da uplatite novac. Primite li neočekivani poziv, zapišite broj i recite da ćete nazvati. Broj može biti lažan pa potražite broj te tvrtke i izravno ga nazovite.

Prevaranti love žrtve i na stranicama za upoznavanje, a kontakt mogu uspostaviti i na društvenim mrežama ili e-mailom. Obično traže privatni razgovor. Poruke su im često nejasne i loše napisane. Mogu tražiti i vaše intimne slike. Nakon što zadobiju povjerenje, tražit će novac, darove ili podatke o računu i karticama.

U investicijskim prevarama nude ulaganje u dionice, kriptovalute, plemenite metale, zemljišta ili energiju. Obećavaju brzu dobit i uvjeravaju u sigurnost investicije. Navode i da je ponuda samo za vas te da je dostupna određeno vrijeme.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close