AutomotoVijesti

NA DANAŠNJI DAN U prometnoj nesreći kod Ingolstadta, u nizu nelogičnih i nesretnih okolnosti, poginuo Dražen Petrović

Na današnji dan prije 26 godina Hrvatska je zanijemila, predljetno ozračje zatamnila je tragična vijest o pogibiji Dražena Petrovića, našeg najboljeg košarkaša i jednog od najboljih sportaša svih vremena.


Napustio nas je na vrhuncu karijere, u 29. godini, u jednoj od najbizarnijih najnelogičnijih prometnih nesreća ikada, koja mu se naprosto nije trebala dogoditi.

Hrvatska je tada bila košarkaška velesila i to je prekinuto u trenu, 7. lipnja 1993. u 17:20. Izgubili smo jednog od naših velikana idola generacije, a Hrvatska je nepovratno otišla na košarkašku periferiju.

O tome je već ‘sve’ rečeno, napisano, snimljeno, a ovo je prometna analiza prometne nesreće za koju će mnogi reći jednostavno – sudbina, tako se moralo dogoditi…

Sve se zbilo ekstremno nesretno, nelogično, gotovo bizarno…, da su teoretičari zavjere nagađali kako je riječ o pomno planiranom ubojstvu jednog od naših sportskih ambasadora i najjačih brendova.

Dražen Petrović je poginuo na suvozačkom sjedalu crvenog Volkswagen Golfa II (1983. – 1992.), kojim je upravljala njegova djevojka Klara Szalantzy, njemačka manekenka mađarskih korijena te se na njemačkoj autocesti A9, kod gradića Denkendorfa, 20 km sjeverno od Ingolstadta, vozeći iz Frankfurta prema Münchenu, zabila u Mercedes-Benzov tegljač, koji se, u neodgovornom i nespretnom manevru izbjegavanja neočekivano usporenog vozila, na skliskom asfaltu zanio, probio zaštitnu barijeru i prednjim dijelom završio na pretjecajnom traku suprotnog dijela autoceste.

Tragičnom ishodu naše sportske legende kumovao je niz nesretnih i nelogičnih okolnosti te prometnih prekršaja:

1. Dražen Petrović je nakon kvalifikacijske utakmice za europsko prvenstvo avionom preko Frankfurta trebao, s ostatkom reprezentacije, putovati za Zagreb. No odlučio je nekoliko slobodnih dana provesti s Klarom Szalantzy u Münchenu, koja ga je pokupila na aerodromu u Frankfurtu.

2. Volkswagen Golf II je automobil napravljen prije uvođenja ozbiljnijih standarda pasivne sigurnosti, koje je 1993. počeo uvoditi Golf III, a upotpunile sljedeće serije. Konkretni je model tada vrijedio manje od 5000 DEM, zašto je sjeo u njega?!

3. Vozač Mercedes-Benzovog tegljača, u uvjetima loše vidljivosti, na vlažnom asfaltu, vozeći neprilagođenom brzinom (po hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama protivno čl. 51. st 1.), naletio je na vozilo, čiji je stari vozač pretjerano usporio (kršeći naš čl. 51. st.2.) te ga pokušavajući izbjeći, nakon udara, oštro skrenuo ulijevo te preko pretjecajnog traka probio zaštitnu ogradu i završio na suprotnom pretjecajnom traku.

4. Klara Szalantzy je vozila previsokom, neprilagođenom brzinom (protivno našem čl. 51. st.1), usto pretjecajnim trakom, pretječući više vozila. Ostala su vozila zaobišla tegljač i usporila, a niti jedno vozili nije naletjelo na crveni Golf nakon što se zabio u tegljač.

5. Pri nailasku na tegljač koji je probio zaštitnu barijeru, Klara Szalantzy je reagirala prometno-tehnički pogrešno. Umjesto da je, uz kontrolirano kočenje, pokušala izbjeći tegljač skretanjem udesno, panično je kočila, vozilom bez ABS-a. Usto je, trenutak prije sraza, instinktivno, kako bi sebe zaštitila, zakrenula ulijevo, dodatno izlažući suvozača pogibelji.

6. Pogibeljnost nesreće povećala je činjenica da je Dražen Petrović bio nevezan i usto spavao, pa ga nije štitio ni sigurnosni pojas, niti se sam mogao štititi. A to vozilo nije imalo suvozačev zračni jastuk…

7. Tragičnom je ishodu kumovao nepovoljan omjer unutrašnjih dimenzija vozila i visine suvozača, što je povećalo rizik udara glave o strop. Da je suvozač bio niskog rasta, imao bi veće izglede za preživljavanje i to je jedan od razloga što su vozači bolida u pravilu nižeg rasta.

8. Pogibeljnost nesreće povećala je nevezana putnica straga, mlada turska košarkašica, čije se tijelo pri sudaru, inercijom, pretvorilo u projektil te je glavom dodatno ozlijedila suvozača i sebe, završivši u komi (preživjela je, ali nikada se nije potpuno oporavila).

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Željko Marušić / autoportal.hr | Foto: Wikimedia Commons / Lipofsky Basketballphoto.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close