Scena

Morricone je osvojio Zlatni Globus

Talijanskom skladatelju Enniju Morriconeu u subotu navečer u Rimu uručen je Zlatni globus za glazbu u filmu Quentina Tarantina ‘Mrska osmorka’.


Proslavljeni talijanski filmski skladatelj ima 87 godina i zbog poodmakle dobi nije mogao putovati na svečanost dodjele Zlatnih globusa 10. siječnja u Los Angelesu.

Nagradu mu je uručio predsjednik Udruge stranih novinara u Hollywoodu Lorenzo Soria. Svečanost je organizirana u Bulgarijevoj draguljarnici u rimskoj Via Condotti. Ovo je prvi put, piše AFP, da je Zlatni globus uručen nekome izvan Los Angelesa. Morriconeu, koji je svjetsku slavu stekao još šezdestih godina skladajući filmsku glazbu za sve špageti westerne Sergia Leonea, ovo je treći Zlatni globus. Prva dva ima za ‘Misiju’ i ‘Legendu o pijanistu’.

Za ‘Mrsku osmorku’ nominaran je i za Oscara, po sedmi put. Još nema nijednog, osim počasnog za životno djelo.
Na svečanosti u Rimu kazao je da je Tarantina, koji je veliki fan Sergia Leonea, prvo odbio.

‘Znam da je veliki ljubitelj Sergia Leonea i nisam htio opet skladati nešto što sam skladao prije 50 godina’, rekao je. Međutim, Tarantino to nije ni tražio.

‘Nije znao što ću napraviti, ali dao mi je potpuno odriješene ruke. Bio sam sretan zbog toga. Napisao sam glazbu kao simfoniju i jako sam zadovoljan’, rekao je. Morricone je u karijeri napisao oko 500 skladbi za film i televiziju i još stotinjak klasničnih djela. Dio repertoara predstavio je na koncertu u Zagrebu prošle godine.


Tekst: tportal.hr

Foto: Wikimedia Commons

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close