Sport

Loše vijesti za “manje klubove”: UEFA mijenja format Lige prvaka

Uefa je na konferenciji za javnost u Monte Carlu objavila kako od 2018. godine prelazi na novi sustav natjecanja, točnije, na novi sustav kvalifikacija prema kojem će se manjim klubovima biti puno teže kvalificirati u najjače klupsko natjecanje u svijetu.


U Ligi prvaka ostaju 32 kluba, kao i 48 u Europskoj ligi.

Ovom promjenom Uefa smanjuje broj mjesta koja se dobivaju kroz kvalifikacije. To znači smanjivanje broja klubova iz “manjih liga” i povećavanje broja sudionika iz najboljih liga Europe. Prevedeno, bogatijim klubovima više mjesta i lakši plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a onim siromašnijim – snađi se kako znaš.

Prema novom sustavu, čak četiri kluba iz najbolje četiri države po koeficijentu idu izravno u Ligu prvaka. Države koje su na petom i šestom mjestu po Uefinom renkingu dobit će po dva izravna mjesta u Ligi prvaka, a zemljama od sedmog do desetog mjesta po koeficijentu ostaje jedno mjesto u Ligi prvaka.

Direktan plasman dobit će i pobjednik Europske lige i Lige prvaka. Ono što je za Hrvatsku najzanimljivije je broj klubova koji će Ligu prvaka loviti kroz kvalifikacije.

A tu su se stvari promijenile.

Broj prvaka koji dolaze kroz kvalifikacije smanjit će se sa pet na četiri, a broj nižeplasiranih klubova iz po koeficijentu jačih liga, smanjit će se sa pet na dva.

Tako će zapravo za hrvatskog prvaka stvari biti tek nešto lošije, dok će za drugoplasiranog, ukoliko Hrvatska bude imala pravo na dva predstavnika, biti iznimno teško progurati se do grupne faze Lige prvaka.

Pročitajte više na 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close