Ličko-senjska županijaLokalnaPolitika

U Lici se pokreće Bura promjene? Najavljena nezavisna lista

Ličko-senjska županija kao i cijela Hrvatska, iščekuje nove lokalne izbore. Dosadašnji vlastodršci imaju izazivače, iako je još sve u tihim političkim kuloarima Like i Primorja.

Ipak, jučer je javno pokrenuta Facebook stranica Nezavisna lista Bura promjene iz koje se može naslutiti da izazivači ličkih vlastodržaca kreću u izbornu bitku. Tiha najava vjerojatno je pred buru, jer samo ime “Bura promjene” govori da Liku čeka zanimljivih dva mjeseca borbe.

Politički analitičar iz redova MOST-a nezavisnih lista, Ivica Relković, tekstom je matematički razradio mogućnosti i potencijal eventualnih nezavisnih listi u Lici. U tekstu “Ličko-senjska županija: iznenađenje koje nitko ne očekuje” na svom blogu besplatnaPOLITIKA piše:

Zanimljivo je međutim malo zaviriti u prošli rezultat za izbor Ličko-senjskog župana. HDZ-ov kandidat (u širokoj koaliciji) dobio je 52,34%. SDP-HNS-ov je bio na sličnom postotku kao i njihova lista – 23,75%. Treći je bio kandidat HSLS-a s 14,86%. Četvrtog nije bilo.

Nezavisne liste će ga sada imati. Čije će sve glasove uzimati? Hoće li dominantno preuzeti HSLS-ove glasove, a možda i mali dio SDP-ovih? Budući da je sada prepoznatljivo lice koje okuplja nezavisne Ante Dabo (bivši član HDZ-a), hoće li za sobom povući i solidan broj HDZ-ovih glasova? Ako se to dogodi, a SDP se zadrži na oko 20%, hoćemo li napokon imati na lokalnim izborima u ovoj županiji drugi krug za župana? Ako je na posljednjima, uz relativno slabog trećeg kandidata, HDZ jedva prešao 50%, onda sada može ostati ispod. Zato će biti ključno pitanje tko će u taj eventualni drugi krug. Bude li za 1-2% bolji kandidat SDP-a drugi će krug HDZ dobiti bez kampanje. No što će se dogoditi ako drugo mjesto dohvati nezavisni kandidat, a HDZ-ov ne prijeđe ciljnu crtu od 50%? – zaključuje Relković.

 


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close