Grad ZagrebScena

Jura Stublić i njegova grupa Film u Tvornici kulture

Kalendarski početak proljeća svojim će koncertom najaviti legendarni Jura Stublić i njegova grupa Film u Tvornici kulture u subotu, 19. ožujka


Čak i glazbenim laicima ime i pjesme Jure Stublića itekako su poznati. Jedan od najpoznatijih skladatelja i vokala ovih prostora na sceni je prisutan od sredine 70-ih godina kada je s prijateljima Branimirom Štulićem i Darkom Rundekom po Zagrebu održavao prve koncerte i odlučio se ozbiljnije baviti glazbom.

Nakon prve, demo faze benda odlučuju promijeniti tada malo predugačko ime i prihvatiti novo, kraće i puno pamtljivije – Film. Film su se jako brzo probili na tada rastućoj punk/novovalnoj sceni i uhvatili status koncertne atrakcije s karizmatičnim, nepredvidljivim, divljim vokalom koji je u pjesme sjajno znao uloviti mladalački duh onog vremena. Već prvi singl “Kad si mlad/Zajedno” objavljen 1980. s klasikom “Neprilagođen” donijeli su im veliku popularnost i utrli put prema debi albumu “Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi”. Do sredine 80-ih Film je objavio još tri kultna studijska albuma (“Zona sumraka”, “Signali u noći” i “Sva čuda svijeta”) te 15-minutni live mini LP “Film u Kulušiću – Live” koji se smatra jednim od najboljih koncertnih snimaka u povijesti naše glazbene scene. Nakon albuma “Signali u noći” u grupi dolazi do brojnih promjena, od samog imena (tada se zovu Jura Stublić i Film) do postave, a do kraja tog burnog desetljeća objavili su još dva odlična albuma “Sunce sja!” i “Zemlja sreće” na kojem su, između ostalih svirali Vlatko Stefanovski, Laza Ristovski i Massimo Savić.

Više čitajte na tportal.hr


 

Foto: facebook Jura Stublić i FilmČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close