Scena

Jura Stublić & Film 17. travnja u u Tvornici kulture

Čak i glazbenim laicima ime i pjesme Jure Stublića itekako su poznati. Jedan od najpoznatijih skladatelja i vokala ovih prostora na sceni je prisutan od sredine 70- ih godina kada je s prijateljima Branimirom Štulićem i Darkom Rundekom po Zagrebu održavao prve koncerte i odlučio se ozbiljnije baviti glazbom. Legendarni Jura Stublić i njegova grupa Film nastupit će 17. travnja u Velikom pogonu Tvornice kulture


Prvi bend kojeg je Stublić oformio nosio je ime Šporko šalaporko i njegove žaluzine, ali su ga, srećom, skratili na puno pamtljivije i, na kraju krajeva, legendarno – Film. Film su se jako brzo probili na tada rastućoj punk/novovalnoj sceni i uhvatili status koncertne atrakcije s karizmatičnim, nepredvidljivim, divljim vokalom koji je u pjesme sjajno znao uloviti mladalački duh onog vremena.

Već prvi singl ‘Kad si mlad / Zajedno’ objavljen 1980. zajedno s klasikom ‘Neprilagođen’ donijeli su im veliku popularnost i utrli put prema debi albumu ‘Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi’. Do sredine 80- ih Film su objavili još tri kultna studijska albuma (‘Zona sumraka’, ‘Signali u noći’ i ‘Sva čuda svijeta’) te 15-minutni live mini LP ‘Film u Kulušiću – Live’ koji se smatra jednim od najboljih koncertnih snimaka u povijesti naše glazbene scene. Nakon albuma ‘Signali u noći’ u grupi dolazi do brojnih promjena, od samog imena (tada se zovu Jura Stublić i Film) do postave, a do kraja tog burnog desetljeća objavili su još dva odlična albuma ‘Sunce sja!’ i ‘Zemlja sreće’ na kojem su, između ostalih svirali Vlatko Stefanovski, Laza Ristovski i Massimo Savić.

Jurina popularnost nije padala niti u ratnim 90- ima ponajviše zahvaljujući albumu ‘Hrana za golubove‘ na kojem se nalaze domoljubne i pacifističke ‘E moj druže Beogradski‘ i ‘Bili cvitak‘. Bio je to ujedno i njihov posljednji studijski album nakon kojih je Croatia Records (nasljednik Jugotona) objavila tri kompilacije najvećih hitova od kojih je ona posljednja, ‘Sve najbolje‘ sadržavala nekoliko novih verzija starih hitova. Iako autorski već dugo ništa nismo čuli od Jure, on iz 80- ih, prije svega, nosi jednu od najkreativnijih i najznačajnijih pjesmarica u povijesti naše rock scene.

Ulaznice za koncert Jure Stublića i grupe Film u prodaju kreću danas po cijeni od 60 kuna. Cijena ulaznice na dan koncerta iznosit će 80 kuna.

 


 

Tekst: Index
Foto: screenshot YouTube


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close