KolumneSvemu unatoč

Jači od smrti

Tijelo svetoga Leopolda Mandića nakon dvije godine ponovno je u Hrvatskoj. Tako se barem na simboličan način ispunja svečeva želja o povratku u svoju Domovinu. Za vjernike je dolazak svetih relikvija veliki događaj. Prilika je to za jačanje vjere i preispitivanje o svjesnosti Božje prisutnosti u svijetu koji ne prihvaća sakralno u profanom, niti želi čuti bilo kakav govor o smrti, pa makar i o onoj koja nema zadnju riječ.

Ne čude stoga natpisi u medijima koji nastoje obezvrijediti kršćansku stvarnost uskrsnuća u odnosu prema prolaznosti ovozemaljske ljepote i kulta tijela. Njihov pogled ostaje uprt u beživotno tijelo i ne vide dalje od toga. Idu toliko daleko da se izruguju s “putujućim lešom”, a vjernike nazivaju nekrofilima. I naravno, smatraju da se time naše društvo klerikalizira, a s tim bi najradije povezali i fašizaciju, i tako došli do omiljenog pojma propalog totalitarističkog režima- klerofašizam. Za njih su vjernici u molitvi, ispred bolnica ili u crkvi, opasnost za
naše društvo, koje bi trebalo biti sekularno, a ne razumiju da ono to i jest. Ali nije i ne može biti sekularističko jer ga u većini čine vjernici katolici, koji imaju pravo oblikovati to isto društvo po svojoj mjeri. Pa tako i u školama u kojima se odgajaju njihova djeca, u javnom mijenju, raspravama i medijima. Crkva ne može ostati zatvorena u sakristije, kako bi neki htjeli, nego svoje poslanje ostvaruje u djelovanju za opće dobro.

Sveti Leopold Mandić dio je nebeske Crkve i jasno poručuje ovoj putujućoj – zemlja
je smrtnim sjemenom posijana, ali nije kraj. Poziva nas vjernike koji smo u svojemu
mraku i strahu- ne bojte se, budite Kristovi svjedoci, svijet je vaša sakristija.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close