Turizam

Hotelska soba 420, soba koje nema

Amerikanci su očito prilično praznovjerni, u zgradama izbjegavaju 13. kat, pa zapravo često idete s 12. na 14. No, ako je već općeprihvaćeno kako je 13 nesretan broj, što onda pobogu ne valja s brojem 420?


Krenimo s ‘neba pa u rebra’ i odmah recimo da je odgovor na to pitanje – marihuana. Naime, broj 420 usko je vezan s kanabisom, s obzirom kako je 20. travanj u Sjedinjenim Američkim Državama dan kad se diljem zemlje slavi marihuana i naveliko se uživa u njoj.

Iz tog razloga, neki hoteli otišli su toliko daleko da na vrata ne stavljaju pločicu s brojem 420, već kombinaciju 419 + 1, kako bi izbjegli povezivanje s marihuanom, ali i da bi odgovorili goste sobe od pušenja. U drugim hotelima soba s ‘marihuanskim’ brojem uopće ni ne postoji, a oni koji je pak imaju, često ostaju bez broja na vratima jer zaljubljenici u ‘travu’ broj ponesu sa sobom kao suvenir. Primjerice, u jednom hotelu u Coloradu, pločica s brojem je toliko puta ukradena s vrata, da su se vlasnici nakon zadnje krađe odlučili riješiti problem da broj 420 jednostavno na vrata – napišu.

No, kako je zapravo cijela priča započela i zašto je 20. travnja postao dan slavljenja marihuane? Istina nije kako mnogi misle da je to zbog dana smrti Boba Marleya (koji je umro cca tri tjedna poslije). Nije to ni broj policijskog koda kojim policajci dojavljuju da je primijećeno uživanje marihuane.

Prava istina, ili barem ono oko čega se mnogi slažu vezana je za grupu studenata koji su sedamdesetih godina studirali na sveučilištu San Rafael u Kaliforniji. Naime, oni su se nalazili svakodnevno u 16:20 kod kipa Louisa Pasteura, kako bi uživali u konzumiranju marihuane. Prije toga bi po hodnicima jedni drugima šaputali ‘Louis 420’, tako da se legenda vremenom proširila diljem Amerike, i danas je mnogim mladima jasno što znači broj 420.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: balneariodearchena.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close