Sport

FOTO Avanturisti iz Otočca u zimskoj pustolovini na Kamniškim Alpama!

U subotu ujutro, u jedan sat, Milan Krznarić i Stipe Piršljin iz Otočca krenuli su u Sloveniju na Kamniško-Savinjske Alpe koje se nalaze na granici Austrije i Slovenije.


Vremenski uvjeti su ukazivali na velike temperaturne minuse  i visoki snijeg. Uspon je krenuo u šest sati ujutro iz Logarske doline, uz slap Rinka, prateći rijeku Savinju do doma na Okrešlju. Puni dojmova, od avanturističkog pothvata i ljepote alpskog krajolika, vratili su se u nedjelju sretno kući.

Stipe Piršljin nam je ispričao da su ih na planini dočekali opasni uvjeti koji su tražili posebnu psihofizičku spremnost.

Uspon je bio jako naporan i strm jer je dan prije napadalo 70 cm novoga snijega, pa ga je bilo ukupno oko 100 cm. Prema vremenskoj prognozi bila je predviđena temperatura od -18°C, no temperature su bile povoljnije, oko -10°C, rekao je Piršljin.

U domu su dobili informaciju od Gorske rešavalne službe da se često aktiviraju lavine u što su se i sami uvjerili, pa su zbog sigurnosti morali odustati od daljnjeg uspona prema samim vrhovima Kamniških Alpa.

Očekujemo još dosta uspona iza nas pa ne vrijedi riskirati da ovo bude posljedni, jer pravo alpinističko iskustvo je znati kad treba odustati. Ovim putem se zahvaljujem našim sponzorima Red Bull koji uvijek daje krila našim aktivnostima i Alpina Hrvatska, rekao je Piršljin.

Milan Krznarić je dodao da su ekstremni uvjeti koji su vladali nad Kamniško-Savinjskim Alpama i treći stupanj lavinoznosti (značajna opasnost), a koji su naznačeni i na službenim stranicama, odlučili o njihovom odustajanju od daljnjeg uspona na same vrhove, ali to nije uspjelo pokvariti raspoloženje koje su doživjeli od samog početka uspona.

Bilo je predivno doživjeti prodorni zvuk lavine koja se obrušava niz padinu. Očarao nas je pogled na ledenu galeriju stvorenu od slapa Rinka rijeke Savinje koji je visok 90 m. Uz slap je sagrađeno Orlovo gnijezdo – drvena suvenirnica u kojoj se prodaju suveniri tijekom ljetnog razdoblja. Zimski pokrivač nad alpskom crnogoricom i borom arišem stvorili su lijepu sliku zimskog prirodnog krajolika kojeg smo zabilježili fotografijama. Zahvaljujemo se našim sponzorima Red Bull i Alpina Hrvatska čije čizme modela Lhotse su mi pružile udobnost i sigurnost, rekao je Krznarić.

Pogledajte galeriju fotografija!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: M. Krznarić / S. Piršljin

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close