VijestiKulturaTurizam

Čitanje grada i putevi pored znakova – povezivanje kroz urbanu i ruralnu antropologiju

Strukovna grupa kulturnog turizma HGK Županijske komore Otočac uključila se u aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana muzeja na temu Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje (The Future of Museums: Recover and Reimagine) te je u partnerstvu s Muzejom Gacke i Kulturnom udrugom za baštinu i stvaralaštvo „Baštinica“ iz Otočca organizirala edukaciju na temu urbane antropologije i kulturnog turizma „Čitanje grada i putovi pored znakova“.


Ova partnerska suradnja se sastojala od dvije komponente, dvodnevnog webinara održanog 17. i 18. svibnja, koji je vodila Romana Lekić, profesorica visoke škole u trajnom zvanju na Edward Bernays visokoj školi za komunikacijski menadžment u Zagrebu te primjene stečenog znanja na pilot projektu „čitanja grada“ koji je pripremila KUBS „Baštinica“ i Muzej Gacke, a koji će javnosti biti predstavljen i dostupan krajem svibnja putem digitalnih mreža.

Tema urbane antropologije i kulturnog turizma „Čitanje grada i putovi pored znakova“ stavila je u fokus važnost knjižnica, arhiva i muzeja kao čuvara kulturnog identiteta zajednice i mjesta očuvanja kulturne baštine, u smislu poveznice sa raznim oblicima turizma, a posebno kulturnim turizmom. Prof. Lekić je uvodno naglasila da tema „čitanja grada“ spada u područje urbane antropologije, a svoju prepoznatljivost je dodatno dobila zahvaljujući akademiku Krešimiru Nemecu, koji je sa svoje dvije knjige „Putovi pored znakova“ i „Čitanje grada“ pokrenuo drugačije razmišljanje, a time i jedan novi, drugačiji pristup. Nemec nam otkriva latentnu i do sada skrivenu atrakcijsku osnovu i upućuje nas kako gledati ako samo malo promijenimo naš obzor i izaberemo neiskušani put.
Identitet, tradicija i autentičnost tri su ključna elementa. Kulturni identitet nema nacionalnih granica, jer može biti znatno širi od granica jedne sredine. Kulturna tradicija neke sredine rezultat je različitih interakcija u prošlosti, ali i u sadašnjosti. Dok autentičnost neke osobe ili sredine podrazumijeva jedinstvenost, vjerodostojnost i istinitost, a kao najbolje primjere autentičnosti osoba, prof. Lekić, istakla je Nikolu Teslu i Salvadora Dalija.

Naša kultura je bogata, a knjižnice, čitaonice i arhivi postaju prostori koji nude carstvo znakova koje smo do sada zaobilazili ili nismo prepoznavali, a upravo u vremenima koja nas očekuju ti novi putovi i znakovi mogu nas odvesti na uzbudljivo putovanje. Muzeji, knjižnice i arhivi nude pristup podacima o znamenitim osobama i povijesnim događajima, a Lekić ih slikovito naziva „Alibabinim pećinama”. Mjesta povezana s književnosti nisu više samo mjesta rođenja i smrti autora ili mjesta povijesnih događaja, ona su društvene konstrukcije, razrađene i promovirane kako bi privukle turiste. Turizam potaknut literaturom je medij putem kojeg se može prenijeti niz kulturnih značenja i vrijednosti.

Tematiziranim pristupom poznate ličnosti postaju inspiracija i atrakcija, podloga za razna događanja, festivale, oživljenu povijest, kostimirane zabave. Među primjerima kako to rade drugi istaknuta je zaklada Shakespeare Birthplace, a kao primjer inspiracije za čitanje grada na lokalnoj razini istaknuta je knjiga u četiri sveska „In tyranos“ iz 2008. godine, Milana Kranjčevića i ženski likovi Nanča i Malča te izvrstan primjer povezivanja kroz ženske arhetipove i prilika za lokalno obiteljsko i žensko poduzetništvo projekt Glagoljačići i Otočki dekameron, dva projekta udruge Baštinica iz Otočca.

U drugom dijelu edukacije predstavljeni su primjeri „čitanja grada” kroz kombinaciju nekoliko naratoloških pristupa temi: pozitivistički, interpretacijski i stilistički, detektirajući pri tome vanjske i unutarnje prostore nekad i danas: kavana, salon, ulica, trg, tržnica, korzo… općenito svakodnevice jednoga grada. U tome treba sudjelovati i lokalna zajednica i dionici u kulturi i turizmu, stoga je cilj ove edukacije bio potaknuti suradnju i partnerstvo s kulturnim sektorom i lokalnom zajednicom, jer su posljedice pridržavanja mjera socijalne distance na neko vrijeme prekinule poslovnu suradnju s ranijim dionicima koju treba obnoviti i to kroz osnaživanje suradnje s institucijama koje dovode posjetitelje (obrazovne institucije, turistički uredi, agencije u lokalnoj zajednici), institucijama i drugim dionicima radi produkcije zajedničkih projekata (muzeji, knjižnice, arhivi, kazališta, obrazovne institucije, tvrtke, udruge te osobe), organizacijama civilnoga društva (participativno upravljanje) i kreativnim sektorom.

Čitanje grada je uvod u destinaciju koja postaje prostor za dijalog, a u tako promatranom prostoru kultura postaje oblik komunikacije unutar turističke destinacije. Lokaliteti uključeni kroz različite oblike interpretacije, a posebno storytelling online i offline u kombinaciji sa kreativnom animacijom i kreativnom industrijom postaju medijator između lokalne zajednice i gostiju i mogu se pretvorili u prostor međukulturalnog dijaloga, ali biti i osnova za izgradnju imidža i brenda.

Upravo to je sadržano u drugoj komponenti ove partnerske suradnje, odnosno pilot projektu KUBS Baštinica, realiziranom uz podršku Turističke zajednice Grada Otočca. Riječ je o rekonstrukcijskoj animaciji starog Otočca, napravljenoj na temelju Valvasorove grafike iz 1689. godine te Stierova tlocrta i vedute iz druge polovice 17. st., koja će se moći javno pogledati u četvrtak, 20. svibnja, u 18 sati u GPOU, na događaju “Drugačija čitanja Otočca” u organizaciji Strukovne grupe kulturnog turizma HGK Županijske komore Otočac, Muzeja Gacke i Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo Baštinica.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close