Događanja

FOTO Folklorna društva izvornim pjesmama i plesovima oduševila Koreničane

U prepunoj dvorani Kulturno-informativnog centra u Korenici sinoć je održana 7. Kulturno – zabavna folklorna večer u organizaciji HKUD-a Korenica.


Cilj i ideja organizacije folklornih večeri jest očuvanje hrvatske baštine. Kroz manifestaciju se žele predstaviti izvorni običaji hrvatskog folklora, pjesme, plesovi i narodne nošnje. Tako je kroz program 7. Folklorne večeri predstavljen samo dio neizmjernog bogatstva hrvatske kulturne baštine.

Tom prigodom u dvosatnom programu pjesmom i plesom nastupali su: HKUD Korenica, Kud “Zlatko Baloković” iz Krapinskih Toplica, KUD “Izvor” – Rakovica, KUD “Kraljica Katarina” – D. Lapac, KUD Ljeskovac – Vinkovci, i SKD Prosvjeta – Korenica.

HKUD Korenica utemeljeno je 2012. godine. Broji 70-ak članova koji djeluju u folklornoj i tamburaškoj sekciji. Predsjednica društva je Vlatka Krznarić, voditeljica folklorne sekcije je profesorica Ana Udovičić, a tamburaške i pjevačke sekcije profesor Petar Čančar.

KUD Ljeskovac iz Vinkovaca osnovano je 2006. godine. U svom sastavu ima folklornu i tamburašku sekciju. Na nastupima diljem Hrvatske izvode koreografije plesova iz Slavonije, Baranje I Srijema, Like, Posavine, Banata te bunjevačke plesove. Predsjednik društva je Dragan Šarčević, voditeljica folklorne skupine je Zdenka Škrlec, a tamburaške Matej Šarčević.

KUD “Zlatko Baloković” iz Krapinskih Toplica osnovano je 1978. godine u sklopu kojeg djeluje mješoviti pjevački zbor, tamburaška sekcija, likovna sekcija, a od 1997. godine i folklorna sekcija. Folklorna sekcija broji 90 članova okupljenih u tri dječje sekcije (predškolska, mlađa i starija školska) i odraslu folklornu sekciju, koji njeguju i uče pjesme i plesove Hrvatskog zagorja, ali i ostalih dijelova Hrvatske.

KUD “Izvor” iz Rakovice utemeljeno je davne 1978. godine s ciljem gajenja i pronošenja kulturne tradicijske baštine rakovičko – drežnčkog kraja diljem Domovine, ali i inozemstva.

SKD Prosvjeta, Pododbor Korenica djeluje od 1999. godine. Program društva zasnovan je na tradiciji, s osnovnim zadatkom njegovanja i očuvanja srpske kulturne baštine, koji djeluje u dvije sekcije: folklorna i literarno – recitatorska.

KUD “Kraljica Katarina” iz Donjeg Lapca osnovano 1997. godine, a djeluje na očuvanju i njegovanju izvorne kulturne baštine Hrvata Kraljeve Sutjeske i okolice Kakanjske općine. KUD nosi naziv po posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kotromanić.

Voditeljica HKUD-a Korenica na kraju večeri podijelila je zahvalnice i prigodne poklone predstavnicima KUD-ova. Zahvalila se i posjetiteljima na posjeti te je istaknula kako je mnogo truda uloženo u organizaciju ovoga folklornog druženja, te da se uistinu zahvaljuje suradnicima i pokroviteljima bez kojih ne bi bilo moguće organizirati ovu manifestaciju i cjelokupni program.

 

Foto: Lika Club / Nino Salkić

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close