Scena

49. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

Ulice grada Zagreba i ove će godine, 49. put, sredinom srpnja biti ispunjene pjesmom i plesom folklornih društava iz Hrvatske i inozemstva koji središte grada pretvaraju u jedinstvenu pozornicu.


Ovogodišnja Međunarodna smotra folklora, koja se 49. put održava od 15. do 19. srpnja na glavnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića i u povijesnoj jezgri grada, posvećena je folkloru Dubrovačko-neretvanske županije, a obuhvaća južnodalmatinske otoke, poluotok Pelješac, grad Dubrovnik i njegovu okolicu (Dubrovačko primorje, Župu dubrovačku, Konavle) te područje uz rijeku Neretvu prema granici s Hercegovinom. Uz brojna folklorna društva u tom području djeluju i crkveni zborovi s pučkim crkvenim načinima pjevanja i osebujnim repertoarom, posebice marijanskih pjesama, pa će se koncertom klapskog pjevanja predstaviti različitosti toga žanra. Zagrebačkoj će se publici u okviru ovogodišnje Smotre folklora predstaviti polaznici ljetnog kampa Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu koncertom „Ethno na putu po Hrvatskoj”. Uz scenske nastupe najavljene su plesne i glazbene radionice s domaćim i stranim voditeljima.

Na Smotri će nastupiti dvadesetak folklornih društava i pjevačkih skupina iz Hrvatske te desetak folklornih ansambala iz inozemstva (Francuske, Kanade, Kosova, Makedonije, Njemačke, Perua, Portugala i Španjolske). U suradnji s Etnografskim muzejom Zagreb održat će se izložba i predavanja o glazbenoj i svadbenoj baštini.


 

Tekst: TZGZ
Foto: Zavičajno društvo Sinac

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close