VijestiZdravlje

4 pravila svake dijete

Kada je riječ o dijeti, svaka žena će naći svoju idealnu i prilagoditi je svom životnom stilu.


No, nikako se ne preporučuje unos isključivo jedne ili dvije vrste namirnica, nego uravnotežena prehrana bogatu voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama i prehrana bogata proteinima (riba i  meso, treba birati bijelo meso peradi, jaja, mlijeko i mliječne proizvode). Ako si već odlučila određene prehrambene namirnice iz prehrane, svakako bi trebala imati na umu na koji način ćeš organizmu nadomjesiti potrebne minerale i vitamine

Nemoj brojati kalorije

Osim psihičkog pritiska stalnog brojenja kalorija, ograničavanje unosa kalorija zapravo može usporiti proces mršavljenja. Zašto? Zato što konstantan stres stimulira produkciju kortizola (hormon stresa), koji utječe na tjelesnu težinu. Opusti se, zaboravi na kalorije i raspodijeli obroke tokom dana. Idealno je jesti zdravu hranu i to u umjerenim količinama u 4 do 6 obroka dnevno. Tako ćeš cijeli dan biti sita i otkloniti mogućnost večernjeg prejedanja.

Pij malo alkohola

Američki istraživači su otkrili da žene koje popiju jedno ili dva pića dnevno mnogo rjeđe (30%) povećavaju tjelesnu težinu tokom godina u odnosu na žene koje uopće ne piju. Jedno od mogućih objašnjenja je i samokontrola: žene su sklone da alkoholom zamjenjuju druge namirnice u prehrani.

Biraj kvalitetne namirnice i jedi ukusnu hranu

Hrana iz brzih restorana, ili drugim riječi majunk food, loše utječe na tvoju dijetu i ima loš učinak na cjelokupno zdravlje. Hranu pripremaj kod kuće te za pripremu biraj sezonsko voće i povrće koje je puno ukusnije. Najbolje je danamirnice nabavljaš od lokalnih proizvođača, OPG-ova ili na tržnicama koje prodaju proizvode s obiteljskih gospodarstva. Jednom tjedno možeš si priuštiti dan u kojem smiješ pojesti nešto što je u tvojoj dijeti strogo zabranjeno. Počasti se najdražim kolačem ili sladoledom, ali neka to bude jedan komad kolača ili jedna kuglica sladoleda.

Spavaj!

Sedam ili osam sati noćnog sna je naprosto obaveza! Točan broj sati sna ovisi o tebi, ali je bitno da osiguraš dovoljno odmora tijelu i mozgu. Nedostatak sna izaziva povećanje nivoahormona gladi, pa tako i osjećaj izgladnjelosti sljedećeg dana i prekomjerno unošenje hrane.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: zdravakrava.com | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close