SVETI FABIJAN I SEBASTIJAN – nebeski zaštitnici Otočca i Gacke doline

Tena Brnad

Na današnji dan Crkva slavi svetog Fabijana i Sebastijana, mučenike iz prvih kršćanskih vremena koji su živjeli u trećem stoljeću. Sveti Fabijan i Sebastijan nebeski su zaštitnici Gacke doline, a tko su oni bili i koja su im još naselja u Hrvatskoj posvećena, pročitajte u nastavku.

 

Sveti Fabijan

Prema legendi, sveti Fabijan je bio seljak koji se slučajno zatekao u Rimu baš na dan izbora pape. Bijela golubica iznenada je sletjela na njegovu glavu, a okupljeni kršćani su to shvatili kao božji znak i proglasili su ga papom. Fabijan je četrnaest godina upravljao rimskom Crkvom. Podijelio je Rim na sedam područja kojima su upravljali đakoni i pokazivao je veliku brigu za siromahe. Poginuo je mučeničkom smrću za vrijeme Decijeva progonstva kršćana i pokopan je u Kalistovim katakombama.  Zaštitnik je kovača, ljevača i lončara.

Sveti Sebastijan

Sveti Sebastijan je bio kršćanin od najranije mladosti. Kao vojnik i zapovjednik Dioklecijanove tjelesne straže, za vrijeme najkrvavijih progona posjećivao je kršćane koji su u tamnici čekali pogubljenje, tješio ih i donosio im hranu. Nakon što je otkriven, nije se htio odreći kršćanstva i car Dioklecijan je naredio da ga skinu golog, privežu za stablo i gađaju strelicama. Sveta Irena Rimska je htjela noću njegovo tijelo tajno pokopati. Otkrila je da je Sebastijan živ, prenijela ga je u svoju kuću i njegovala dok nije ozdravio.

Kako Sebastijan nije htio pobjeći od mučeništva, ponovno je posjetio cara Dioklecijana i optužio ga za okrutnost prema kršćanima. Car je ovaj put naredio vojnicima da ga istuku do smrti. Njegovo tijelo je bačeno u jedan kanal, a kršćani su ga prenijeli u katakombe koje su poslije nazvane njegovim imenom. Sveti Sebastijan je zaštitnik zaraženih od kuge, ratnih invalida, kamenoklesara, strijelaca, lovaca, vatrogasaca, policajaca i vojnika.

Nebeski zaštitnici Otočca i Gacke doline

Kapela Svetog Fabijana i Sebastijana u Brinju Izvor: Wikimedia Commons

Svetom Fabijanu i Sebastijanu posvećena su brojna naselja, župe, crkve i kapele diljem Hrvatske –  Stankovo kod Jastrebarskog, Cvetković kod Jastrebarskog, Kuče kod Velike Gorice, Slani Potok kod Gornje Stubice, Varaždin, Varaždinske Toplice, Oštrice kod Novog Marofa, Letovanić kod Lekenika, Donja Gračenica kod Popovače, Lazina kod Draganića, Zagradci kod Netretića, Kastav, Rijeka, Novi Vinodolski, Boljun kod Lupoglava, Dragozetići na Cresu, Žrnovnica kod Splita, Donji Humac kod Nerežišća na Braču, Jelsa na Hvaru…

Sveti Fabijan i Sebastijan su zaštitnici i Otočca, Brinja i Gacke doline.  Župljani su ih za zaštitnike Gacke doline i Otočca uzeli još davne 1646. godine. Godine 1995. Gradsko vijeće Grada Otočca 20. siječnja proglasilo je blagdanom Grada Otočca.

 


Foto: wikimedia commons

Komentari

facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u