VijestiZdravlje

Moguć štrajk u zdravstvu: Kakve su posljedice na pacijente?

Situacija s pobunom u zdravstvu dodatno se komplicira nakon što su sindikati povećali svoje zahtjeve


Medicinske sestre imaju sve manje strpljenja. Svoje nezadovoljstvo pokazat će u srijedu na pola sata, ispred najveće hrvatske bolnice.

Ja pozivam inače sve sestrinske udruge, društva, kompletne asocijacije i prvenstveno našu Komoru medicinskih sestara da u srijedu, kada će stati KBC Zagreb, izađu na trenutak, da daju podršku svim medicinskim sestrama Republike Hrvatske”, kaže Gordana Miškulin, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara podružnica KBC Zagrebton.

U isto vrijeme prosvjedovat će i medicinske sestre iz splitske i dubrovačke bolnice.
Podršku imaju i od liječnika, koji također planiraju svoje akcije. Koje konkretno – odlučit će u idućim danima.

Recimo povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad iznad 48 sati tjedno je jedan o legitimnih alata s kojima se hrvatski liječnici mogu poslužiti”, kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Dok liječnici ne mogu u štrajk, jer sindikat, koji ih predstavlja zbog broja članova nije reprezentativan, medicinske sestre o njemu sve ozbiljnije razmišljaju.

Ako se dogodi, hitni slučajevi morat će se zbrinuti, no svi drugi posljedice štrajka mogli bi osjetiti. A kako će to izgledati?

Nikoga neće ugroziti, ali uz neprozivanje pacijenata, sestre će usporiti rad, što uključuje prijevoz pacijenata na pregled, transport krvi, dijeljenje terapije i njegu. Bit će, napominju sve po propisu.

Nije plaća jedini razlog za prosvjed.

90 posto medicinskih sestara u svom radnom vijeku kupuje radno zaštitnu odjeću. Na nekim radilištima se događa da je mora promijeniti dva do tri puta. Mnogi odjeli su spojeni i jednostavno nema dovoljan broj izvršitelja. Ja trenutno imam svojih kolega i kolegica koji tek sad idu na godišnji odmor, a njihove obitelji su bile, što govori u prilog da nismo mogli spojiti smjene”, kaže Gordana Miškulin, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara podružnica KBC Zagreb,

Stanjem u zdravstvu nezadovoljni su i liječnici ugovornih ordinacija. Podržavaju štrajk,ali:

Mi podržavamo štrajk bilo kojeg vida, samo ovdje tražimo i kažemo da je ovo igrokaz između Vlade, sindikata i svih udruga za promicanje prava pacijenata, koje se ni jednom nisu pobunile oko ovoga svega, a pacijenti u konačnici stradaju“, kaže Marija Divić, Hrvatska udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite,

Najavljuju tužbe prema HZZO-u zbog neplaćanja odrađenih dijagnostičko terapijskih postupaka unatrag 5 godina. Zbog niza problema među kojima je i kažnjavanje liječnika zbog neprijavljivanja promjena zdravstvenog stanja vozača, traže od liječničke komore da pokrene tužbe.

Potrebno je uvesti osobnu odgovornost. Nemoguće je, ne postoji ni u jednom sustavu
da liječnici prekršajno, kazneno i materijalno, odgovaraju za postupke drugih osoba. To je nedopustivo’‘, kaže Sanja Klajić Grotić, Hrvatska udruga ugovornih ordinacija.

Nezadovoljstvo u zdravstvu raste i sve je izglednije kako medicinske sestre nisu jedine koje kreću u prosvjede.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close