Turizam

Znate li koje države imaju najviše znamenitosti pod zaštitom UNESCO – a?

Sigurno ste čuli kako se neka znamenitost nalazi pod zaštitom UNESCO – a. No, znate li koje zemlje imaju najviše takvih, službeno priznatih svjetskih atrakcija?


Kad je prije nešto više od 30 godina, točnije 1978. godine UNESCO prvi put objavio listu zaštićene svjetske baštine, na popisu je svoje mjesto našlo tek 12 znamenitosti: otok Galapagos i Quito (oba u Ekvadoru), Nacionalni parkYellowstone i Nacionalni park Mesa Verde (SAD), Nacionalni povijesni park L’ans Aux Meadows i Nacionalni park Nahanni (Kanada), nacionalni park Simien i monolitne crkve u Lalibeli (Etiopija), rudnici soli Wieliczka i Bochnia (Poljska), otok Gore (Senegal) i katedrala u Aachenu (Njemačka).

Nakon 37 godina, situacija je znatno drugačija. Naime, danas se na listi nalazi čak 1031 znamenitost, uključujući i tvornicu za preradu mesa u Fray Bentosu u Urugvaju koja je na ovaj popis dospjela početkom srpnja.

No, koju zemlju krasi najviše turističkih atrakcija? U koju zemlju bi se, ako ih želite obići što više, prvo trebali zaputiti?

Najbogatije zemlje s atrakcijama su Italija, Kina, Španjolska i Francuska s obzirom kako se u njima redom nalaze 51, 48, 44 i 41 znamenitost. Sve to uopće nije čudno, uzevši u obzir bogatu povijest i kulturu tih zemalja. Francuska je najposjećenija zemlja svijeta, a ni Španjolska ne zaostaje mnogo za njom. Kina je naravno najveća, a Italija je rodno mjesto renesanse.

Hrvatska nije ni blizu vodećima na listi, ali ima svoje adute i to više njih. Ukupno 6 znamenitosti je pod zaštitom plus Plitvička jezera, koja spadaju u prirodna bogatstva. Eufrazijeva bazilika u Poreču, zatim povijesne jezgre Trogira, Splita i Dubrovnika te katedrala u Šibeniku i Starigradsko polje kulturna su dobra koja je UNESCO uvrstio na listu, a na svoj red čekaju još brojni gradovi i znamenitosti diljem zemlje.

Neke zemlje su na ovoj listi iznenađenje, pa se tako Etiopija koja bilježi vrlo malo posjetu turista, može pohvaliti s devet priznatih atrakcija, kao i Bugarska, dok se u Alžiru nalazi njih sedam.


Tekst: punkufer.dnevnik.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close