Vijesti

Zdrav i uravnotežen doručak za početak dana

Zdrav i hranjiv doručak treba sadržavati kombinaciju proteina, ugljikohidrata i malo masnoće. Proteini doprinose boljoj koncentraciji, ugljikohidrati će ti osigurati energiju, a biljna vlakna pospješiti probavu.


Voće je odličan izvor biljnih vlakana. Voće obiluje vodom, a odlično je za smoothije. Što je boja voća intenzivnija, to je veći postotak antioksidanasa koji se u njemu nalaze. Zamrznuto voće je također hranjivo kao i svježe, ali pod uvjetom da ne sadrži šećer.

Jaja su uvijek dobar izbor za doručak, jer su bogata proteinima. Točnije, proteini se nalaze u bjelanjku, dok žumanjak sadrži kolesterol, ali i neke hranjive sastojke – željezo, te vitamine A i B. Mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, obiluju proteinima i ugljikohidratima, a sadrže vrlo malo kalorija i odličan su izvor kalcija. “Običan” jogurt je uvijek bolji izbor od voćnog, a obrano mlijeko hranjivije od onog punomasnog. Još jedan izvor ugljikohidrata također su integralne žitarice, te bi bilo dobro da ih uvrstite u jutarnje obroke.

Pročitajte prijedloge ovdje

 

Izvor: zdravakrava.24sata.hr | Foto: greatist

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close