VijestiLifestyleScena

UBDR Općine Plitvička Jezera na 10. hodočašću u Gvozdanskom

U nedjelju, 13. siječnja 2019. godine Udruga branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera sudjelovala je na tradicionalnom hodočašću u Gvozdansko povodom 441. obljetnice bitke za Gvozdansko i junačke pogibije branitelja utvrde.


Hodočašće u Gvozdansko održava se već desetu godinu zaredom u spomen na hrabrost 300 branitelja koji su u nekoliko mjeseci opsade utvrde Gvozdansko, od listopada 1577. do siječnja 1578. godine, uspješno odolijevali osmanlijskim napadima pod vodstvom Ferhada-paše. Turci su prodrli u grad u noći s 12. na 13. siječnja 1578.  i ostali zatečeni strahovitim prizorom. Svi su branitelji bili na svojim položajima smrznuti, a u gradu nije bilo ni hrane, ni vode, ni streljiva, ni ogrjeva. Hrabrost branitelja koji su radije izginuli od gladi i hladnoće nego se predali zadivila je i samog Ferhada-pašu koji je zapovjedio da se mrtvi pokopaju po kršćanskom obredu.

U hrvatskoj povijesti Gvozdansko igra ulogu sličnu onoj koju ima Masada u židovskoj i Alamo u američkoj povijesti. Tragičnu sudbinu Gvozdansko je doživjelo i u Drugom svjetskom ratu, kada je na Božić 1941. godine od strane četnika ubijeno 55 civila te 1991. godine, kada je u Domovinskom ratu ubijeno troje civila te je zapaljena katolička crkva.

Svečanost je započela misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom, nakon čega je predstavljena monografija Davora Borovčaka “Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora!”. O knjizi su govorili sisački biskup Mons. dr. sc. Vlado Košić te autor knjige gosp. Damir Borovčak. Kod spomen obilježja  u središtu mjesta položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule 1578., 1941. i 1991. godine.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: UBDR Općine Plitvička Jezera

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close